Francuska je pokrenula postupak zatvaranja šest džamija i raspuštanja nekoliko muslimanskih udruženja jer sumnja da propagiraju “radikalni islam”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske, Gerard Darmanin.

"U sljedećih će godinu dana još deset udruženja biti predmetom postupka raspuštanja, uključujući četiri od sljedećeg mjeseca", najavio je Darmanin. Objavljeno je da je 24. septembra raspušteno Vijeća protiv islamofobije u Francuskoj, osnovano krajem 2020. godine, nakon što je ubijen profesora Samuel Paty.

Darmanin je kazao da je Francuska istražila rad trećine od 89 bogomolja za koje se "sumnja da su radikalne" od novembra 2020. Šest džamija čije je zatvaranje najavljeno raspoređeno je u pet departmana diljem Francuske.

Darmanin je dodao i kako su francuske sigurnosne službe posljednjih godina pojačale nadzor u sklopu borbe zemlje protiv “islamskog separatizma”. Vlasti također traže ukidanje izdavača “Nawa”, kao i Crne afričke odbrambene ligu (LDNA), koja je u julu prošle godine organizirala demonstracije protiv policijskog nasilja ispred američke ambasade u Parizu.

Darmanin je optužio “Nawu”, čije je sjedište u gradu Ariege na jugu Francuske, da "poziva na istrebljenje Jevreja i legitimira kamenovanje homoseksualaca". LDNA je, dodao je, "zagovarala mržnju i diskriminaciju". Najavio je da će iduće godine biti raspušteno još deset udruženja.

U međuvremenu, objavljeno je kako je Francuska odlučila smanjiti broj viza dostupnih državljanima zemalja Magreba zbog odbijanja njihovih vlada da prime ilegalne migrante koje su francuske vlasti poslale kući, rekao je glasnogovornik vlade Gabriel Attal.

Imigracija postaje ključno pitanje kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj zakazane za april sljedeće godine, a desničarske i krajnje desne stranke osporavaju politiku centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona. Macron još nije potvrdio hoće li se kandidirati na izborima.

Attal je rekao da će francuska vlada prepoloviti broj viza dostupnih državljanima Alžira i Maroka i smanjiti vize za Tunižane za gotovo trećinu. Marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita rekao je novinarima u Rabatu da je odluka "neopravdana".

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je u ponedjeljak da će raspisati referendum koji predlaže drastična ograničenja useljavanja ako bude izabrana za predsjednicu sljedeće godine. Le Pen je na televiziji France 2 rekla da će na referendumu predložiti stroge kriterije za ulazak na francusko područje i za stjecanje francuskog državljanstva, kao i da će se francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mjestima i davanjima socijalnog osiguranja.

Za protjerivanje imigranta u neregularnoj situaciji koji ima sudski nalog za protjerivanje s francuskog teritorija, ali nema valjan pasoš ili dokumente potreban je pristanak Vlade zemlje njihovog porijekla, koja mora odobriti konzularnu propusnicu kako bi se mogli vratiti kući. Problem je u tome što vlade često ne sarađuju i Francuska ih ne može protjerati sa svog teritorija.

Između januara i jula ove godine, francuski su sudovi naredili protjerivanje 7.731 Alžirca, a okončana su samo 22 slučaja. U slučaju Maroka, od 3.301 protjerivanja provedeno je 80, a u slučaju Tunisa 131 protjerivanje od 3.424 koja su naredile francuske sudije.