Francuska Nacionalna agencija za sigurnost hrane, okoliša i zdravlja na radu upozorava na prisutnost hemijskih kontaminanata, s mogućim zdravstvenim posljedicama, u ovim dječjim proizvodima i drugim proizvodima za menstrualnu higijenu

Posljednjih je godina 90% evropskih beba bilo izloženo "vrlo ozbiljnoj" hemijskoj kontaminaciji u pelenama koje se prodaju diljem Evrope, što ih je izložilo riziku od "potencijalno vrlo ozbiljnih bolesti" u budućnosti, izvijestili su francuski zvaničnici.

Francuska Nacionalna agencija za sigurnost hrane, okoliša i zdravlja na radu ANSES provela je analizu najprodavanijih marki jednokratnih pelena u Europi i pronašla 38 hemikalija koje predstavljaju "vrlo ozbiljne rizike" koji mogu uticati na bebe. Zvaničnici kažu da većina hemikalija remeti hormone.

Agencija procjenjuje da bi više od 14 miliona evropske djece moglo patiti od "potencijalno vrlo ozbiljnih, promjenjivih i latentnih bolesti koje utiču na njihovo zdravlje tokom života, poput raka, endokrinih poremećaja, reproduktivnih toksičnih učinaka itd."

Tokom 2020. godine ANSES je proveo monitoring devet brendova u 2020. godini i utvrdio da je ostao samo formaldehid, kancerogeni hemijski spoj. Međutim, kontaminacija bi se mogla vratiti, zbog čega je agencija pozvala EU da ozbiljno ograniči hemikalije u pelenama. No, institucije EU protive se tom prijedlogu. Evropska agencija za hemikalije priznaje potencijalni rizik i kaže da hemikalija ne bi trebala biti prisutna, iako napominje da Francuska nije adekvatno dokazala rizik koji predstavlja za djecu.

Nevladina udruženja kažu da je to stajalište pogrešno, a zakonski rok od tri mjeseca koliko je Evropska komisija imala da odgovori na francuski prijedlog već je istekao. Posljedica je da će potrošač izgubiti zaštitu mjesecima ili godinama. Dvadeset i jedna NVO pisala je komisiji upozoravajući da bi posljedice po zdravlje djece mogle biti nepovratne te pozvale Komisiju da upotrijebi svoje preventivne ovlasti za zabranu hemikalija iz pelena, ali i iz proizvoda za menstrualnu higijenu. Izrađuju se od istih materijala, pa mogu predstavljati i opasnost za zdravlje ljudi.

Anja Hazekamp, ​​potpredsjednica Komisije za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta, smatra da je "vrlo zabrinjavajuće što su milioni novorođenčadi i djece u Evropi bili izloženi opasnim hemikalijama dok su nosili pelene".

Još više zabrinjava to što je "usprkos dokazima, službena Agencija EU za hemikalije odlučila braniti ekonomske interese industrije umjesto da podrži sigurnosna ograničenja koja štite zdravlje ove male djece." Unatoč tome, Hazekamp uvjerava da ćemo se "nastaviti boriti za okoliš bez toksina za sve građane tokom cijelog života, posebno u njihovim najmlađim i najosjetljivijim godinama."

Prema Francuzima, u Evropi se svake minute proizvede hiljadu pelena. Tržište generira sedam milijardi eura godišnje, a njime dominiraju dva brenda, Pampers (36%) i Huggies (26%). Od 1990. godine ove pelene koristi više od 90% evropskih roditelja, pri čemu Francuska prednjači među zemljama EU (s 3,2 milijarde dolara prodaje u 2015.), a Velika Britanija izvan granica Evropske unije.

Francuski zvaničnici kažu da predložena ograničenja ne bi nanijela veću štetu preduzećima, te bi ih čak mogla poboljšati, no industrija se žali da je ograničavanje hemikalija loše za poslovanje. Uz pelene, ANSES ističe da svakodnevna izloženost sintetičkim hemikalijama u svakodnevnim proizvodima pridonosi povećanju stope raka, reproduktivnih problema i metaboličkih bolesti, kao što su dijabetes i pretilost, među ostalim učincima. Naučnici kažu da se bebe rađaju "prekontaminirane".