Poslanica Mathilde Panot, članica francuske ljevičarske stranke LFI (La France Insoumise), stala je u odbranu fudbalera Karima Benzeme tokom svog govora u Narodnoj skupštini 23. oktobra za vrijeme skupštinske debate o Bliskom istoku.

Benzema je pretrpio brojne napade od 7. oktobra. Francuski napadač, autor tvita podrške žrtvama izraelskih napada na Gazi, doživio je gnjev dijela političke klase, a čuli su se i prijedlozi da mu se oduzme francusko državljanstvo.

Na čelu ovih napada bio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, koji ga je optužio za veze s Muslimanskom braćom, političko-vjerskom organizacijom koju mnoge zemlje smatraju terorističkom.

Mathilde Panot reagirala je na ove optužbe tokom svog vatrenog govora o stavu Francuske u vezi s rješavanjem sukoba između Izraela i Hamasa. “Darmaninova Francuska postala je zemlja u kojoj je jedini Benzemin zločin to što se zove Karim”, osudila je Panot. Njen govor glasno je izviždala Skupština koja se nije složila s odbijanjem njene stranke da se napad od 7. oktobra kvalifikuje kao teroristički.

Stav ove stranke u suprotnosti je s ostatkom francuske političke scene. To je jedina stranka u Skupštini koja je održala beskompromisan govor o palestinskom pitanju. Sve ostale stranke složile su se s izraelskim tezama, zatvarajući oči pred bombardiranjem Gaze.

Panot je u svom govoru zatražila od francuske vlade da “iskoristi svu svoju snagu“ u korist “primirja” na Bliskom istoku osudivši to što je Francuske pristala uz Sjedinjene Američke Države i vladu Izraela koja ide “u krajnje desničarski rat”.

“U orkestru nacija koje se zalažu za mir nedostaje glas Francuske”, požalila se predsjednica LFI grupe u Skupštini. “Prekid vatre. To su riječi koje još odbijate izgovoriti. Francuska mora upotrijebiti svu svoju snagu kako bi isposlovala usvajanje rezolucije o prekidu vatre, da bi se zaustavila ova smrtonosna eskalacija”, izjavila je Mathilde Panot doživjevši kritike drugih poslanika.

“Francuska mora hitno da pozove na prekid vatre, a ne da hapsi one koji to traže”, rekla je ukazujući na zabranu propalestinskih demonstracija u Francuskoj.

“Palestinci nisu gomile statistike. Svi ljudski životi su jednaki”, istakla je poslanica Panot.