Danas je, 23. septembra 2023, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto objavio veoma kratki post na X-u (nekadašnjem Twitteru). Majušan post da majušniji biti ne može.

“Rat je završio prije 28 godina”, veli ministar Forto poručujući time cijenjenom građanstvu da se moramo okrenuti budućnosti i zatvoriti za sobom još jedno povijesno poglavlje; da promijenimo retoriku i stajališta i koješta drugo poručio nam je u tih nekoliko riječi.

Sićušni ministarski komunike ipak mnogo toga govori.

Prvo, svi znamo da je rat završio potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. Naizgled nebitna razlika, nije mnogo ofulio. Mjesec gore-dolje, šta ima veze? Naravno da ima, naročito za one koji su poginuli u sljedeća dva ratna mjeseca.

Ali, treba to doživjeti kao omašku, onu frojdovsku, gdje podsvijest progovori. Forto se, naime, u septembru 1995. godine preselio u Sjedinjene Američke Države, čime je rat za njega zaista završio. Briga Fortu za još dva krvava bosanska mjeseca. Uostalom, on je računao da se više neće vraćati, “zbogom žohari”, što bi rekao jedan anamo onaj iz istog fgr-brloga iz kojeg su izletjela barem dva predsjednika Naše stranke – Forto i Kojović.

“Lako sam otišao. Mislio sam da se nikad neću vratiti. Nakon prolaska kroz tunel i pješačenja na Igman, prije ulaska u autobus, okrenuo sam se prema gradu i naglas rekao ‘Ja se ovdje više ne vraćam.’ Poslije sam se predomislio”, kazao je Forto u jednom intervjuu koji se može pročitati na ministrovoj web-stranici.

Zatim, o kakvom ratu ministar govori? Zašto ga nije nazvao Agresijom? Možda misli da to nije politički korektno? A možda i ne misli da je bila agresija? Možda dijeli mišljenje jednog nekada vrlo angažiranog člana svoje stranke, Amera Tikveše, koji je svojedobno napisao: “Agresija na Bosnu i Hercegovinu nije pouzdan termin, karakter rata u Bosni i Hercegovini ne može se još uvijek jednoznačno odrediti.”

Pa još malo... Ministar Forto rodio se u augustu 1972, odnosno 27 i kusur godina otkako je bio završio onaj rat. Nit je to smetalo ondašnjima da nam svakodnevno govore i pišu o ratu, nit im je smetalo da dvadeset godina poslije pokrenu još jedan Agresijom na Bosnu i Hercegovinu. I k tome, ko još ozbiljan može danas misliti i napisati da je rat završio, da se on i dalje ne vodi, samo drugim metodama?

I za kraj. Ministar Forto definitivno nije bogumil. Ima narodna izreka, koju bilježi Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak u svom Narodnom blagu 1888. godine. “Šute kao bogomili”, veli Ljubušak, pa objašnjava: “Ova poslovica ponajviše čuje se oko Konjica na Neretvi i Jablanici. Može biti da se proteže još od onog vremena kada je naš narod većinom bio poprimio bogomilsku vjeroispovjed. Kaže dr. Klaić u bosanskoj povijest da su bogomili sasma malo govorili i da su toliko bili zavladali da je mal ne sve bosanskohercegovačko plemstvo bilo primilo njihovu bogomilsku vjeru. Oko Rame i Neretve ima i dan danas muhamedovskih seljaka koji su sačuvali neke molitve iz bogomilskih vremena pa ih u obiteljskim krugovima na izust mole.”

Dakle, nije bogomil, jer da jeste šutio bi onda kad treba i o čemu treba šutjeti.