Kada se Georgios Bartzokas pojavi na terenu, ekstatični navijači Olympiacosa ustanu i zapljeskaju sa punim poštovanjem. On je posljednji trener koji je od Pirejaca napravio kraljeve Evrope. Dogodilo se to prije deset godina, u finalu Eurolige protiv Real Madrida, nakon jednog od najčudesnijih povrataka koje kontinentalna košarka pamti, u polufinalu protiv CSKA.

Tako je Bartzokas postao prvi grčki trener koji je osvojio Euroligu. Prethodna dva za Olympiacos došla su sa Dušanom Ivkovićem, a one koje je osvojio Panathinaikos osvojio je sa Željkom Obradovićem na klupi.

Bartzokas je počeo kao pomoćni trener u Maroussiju, a njegova prva etapa u Pireju završila je krajem 2014. godine. Dviue godine kasnije odveo je Lokomotiv Kuban do Final Foura, pobjedivši Barcelone u četvrtfinalu.

Barca je u njemu vidjela dostojnog nasljednika Xavija Pascuala. Ali ta je njegova je godina bila užasna: nije uspio u doigravanju Eurolige, a izgubio je u četvrtfinalu španske lige protiv Valencije. Nakon angažmana u ruskom Khimkiju, u januaru 2020. godine, neposredno prije pandemije, Georgios, čija je igračka karijera bila prekinuta zbog teške ozljede koljena u dobi od 27 godina, vratio se u svoj voljeni Olympiacos.

Strastveni je ljubitelj muzike, pogotovo Led Zepellina. Postoji njegova životna strana koja je daleko od košarke i vezana je uz njegovog oca Andreasa. Poznati militant grčke komunističke partije bio je jedan od 27 zatvorenika Komunističke partije koji su pobjegli iz zatvora Vourla, u luci Pirej. Taj je događaj čposlužio kao inspiracija za film 'Veliki bijeg'.

U filmu Johna Sturgesa bijeg kopanjem tunela odvija se u koncentracionom logoru tokom Drugog svjetskog rata. Pravi događaji zbili su se 17. jula 1955. Većina logoraša, uključujući i Bartzokasa, ponovo je uhapšena ali je do tada ono što su napravili već postalo legenda.