Wasim Haq, koji se pridružio FA kao "predstavnik fudbalskih zajednica BAME (predstavlja manjiske i marginalne zajednice Azijata, Crnaca i nacionalnih manjina)" 2019. godine, izazvao je bijes nakon što je na društvenim mrežama komentirao izraelski rat s Hamasom. Haq, koji je također na pozicijama u Engleskom golfu i Lawn Tennis Association (LTA), izbrisao je objavu i negirao da je antisemit.

FA je prvobitno rekao da je Haq izbrisao objavu i da se izvinio zbog uvrede, ali nakon što je objava dospjela u focus FA u subotu popodne ubrzo su se javili pozivi lorda Wolfsona, koji predsjedava FA-ovim fudbalskim regulatornim komitetom, da se poduzmu daljnje mjere.

Haq, koji je ranije imao ulogu u Savjetodavnom odboru za inkluziju FA, objavio je na X: “Netanyahu je žrtvovao svoj narod da bi održao vlast... dok Palestinci pokušavaju održati svoj razum. Adolf Hitler bi bio ponosan na Benjamina Netanyahua.”

Lord Wolfson je rekao: „Uklanjanje tvita i izvinjenje je minimum. To je neophodno, ali očigledno ne može biti dovoljan odgovor. Upotreba jezika nacizma za napad na Jevreje ili Izrael jedan je od primjera antisemitizma od strane IHRA (Međunarodne alijanse za sjećanje na holocaust), a FA je usvojila IHRA u januaru 2021. Zamolio sam (predsjedavajuću FA) Debbie Hewitt za formalnu i hitnu istragu. To je nešto što treba tretirati s najvećom ozbiljnošću.”

FA je kasnije potvrdio da će biti sprovedena istraga. Portparol je Haqovu objavu opisao kao "neprihvatljivu" i "veoma uvredljivu". LTA i England Golf također su se distancirali od toga i rekli da će istražiti Haqa, koji je izrazio podršku Palestini posljednjih dana.

Nakon što je izbrisao objavu, Haq je rekao: „Dato mi je na znanje da je tvit koji sam jučer objavio izazvao uvredu. Izbrisao sam tvit i bezrezervno se izvinjavam svima koji su se uvrijedili.”

FA se suočio s kritikama zbog svog odgovora nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Vodeće jevrejske grupe bile su razočarane odbijanjem da osvijetle luk Wembleyja u bojama izraelske zastave prošlog mjeseca. Minutom šutnje odano je poštovanje svim žrtvama sukoba uoči utakmica Engleske protiv Australije i Italije na Wembleyu.

FA je također izazvao bijes nakon uočenog neuspjeha da osudi tvitove o bojkotu Izraela od strane Deji Daviesa, predsjednika Savjetodavnog odbora FA za inkluziju. Davies je obrisao objave koje su postavljene davne 2013.