Od početka mubarek mjeseca ramazana društvenim mrežama kruži jedan zanimljiv snimak iz Lighthouse džamije u Oaklandu, u Kaliforniji. Naime, jedan džematlija odlučio je proučiti ezan pred klanjanje jacije i to na specifičan, samo njemu svojstven način, koji se u velikoj mjeri, muzički gledano, temelji na melodijskim elementima nekoliko izvorno crnačkih muzičkih pravaca.

Iako još uvijek nepotvrđeno, riječ je o muškarcu imena Musliu-deen Asanike, nekada sljedbeniku protestantskog kršćanskog nauka, koji se prije nekoliko godina vratio islamu. Od tada je redovan džematlija u džematu Lighthouse u kojem nerijetko poziva ljude na namaz, poziva na spas. Tako je bilo i prije nekoliko noći, kada je pozivao na jaciju i teraviju.

Snimak učenja ezana koji je objavljen na Twitter stranici Muslim Bants mnogi su ocijenili "čudnim", ali je postignut konsenzus da s njega ipak dopire lijep zvuk. I dok neki tvrde kako način učenja ovog poziva na muslimansku molitvu nije ispravan, drugi su istakli kako je Musliu-deen Asanike na ovaj način zapravo donio jedan djelić svoje kulture u oaklandski džemat.

Inače, Lighthouse džamiju je 2007. godine osnovao imam Zaid Shakir. Ovaj džemat je, tako stoji na njihovoj internetskoj stranici, raznolik i pokušava se pridržavati učenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Nalazi se na sjeveru Oaklanda i ima rotirajuću grupu imama i hatiba koji vode namaze i drže dersove.

U nastavku poslušajte kako zvuči ezan kada ga uči Musliu-deen Asanike.