Evertonu je oduzeto deset bodova nakon što ih je nezavisna komisija proglasila krivim za kršenje pravila finansijskog fair playa (FFP) Premier lige.

Klub planira uložiti žalbu na ono što smatra “nesrazmjernom i nepravednom” kaznom i saopćio je da su “šokirani i razočarani” odlukom. Međutim, kako sada stvari stoje, igrači Seana Dychea će pasti s 14. na 19. mjesto na tabeli Premier lige i biti gurnuti u veću opasnost od ispadanja jer ostaju samo iznad Burnleya.

Oni su postali prvi engleski prvoligaški klub koji je dobio takvu kaznu zbog kršenja FFP smjernica, a tek su treći klub u eri Premier lige kojem su oduzeti bodovi iz bilo kojeg razloga nakon što je Portsmouthu oduzeto devet bodova zbog administrativnih peripetija 2010. godine, te su Middlesbroughu oduzeta tri boda zbog nezakonitog odgađanja utakmice 1997. godine. Interesantno je da su obje momčadi ispale iz lige na kraju sezone.

Izjava Premier lige glasi: “Nezavisna komisija nametnula je trenutno oduzimanje deset bodova Everton FC zbog kršenja pravila profitabilnosti i održivosti Premier lige. Premier liga je podnijela prijavu protiv kluba i proslijedila slučaj nezavisnoj komisiji ranije ove godine. Tokom postupka, klub je priznao da je prekršio spomenuta pravila za razdoblje 2021/22. godina, ali je opseg kršenja ostao sporan.”

Nakon petodnevnog saslušanja prošlog mjeseca, spomenuta komisija je utvrdila da je izračun kršenja rezultirao gubitkom od 124,5 miliona funti (280 miliona KM), kako je tvrdila Premier liga, što je premašilo prag od 105 miliona funti (235 miliona KM) koji je dopušten pravilnikom. Komisija je stoga zaključila da treba izreći sportsku kaznu u obliku oduzimanja deset bodova, a ta sankcija stupa na snagu odmah.

Prošlog mjeseca, Premier liga je preporučila oduzimanje do 12 bodova za Toffeese, jer su pozvali nezavisnu komisiju da izrekne strogu kaznu.

Everton je odgovorio u klupskom saopćenju u kojem stoji: “Nogometni klub Everton je i šokiran i razočaran presudom komisije Premier lige. Klub smatra da je komisija izrekla potpuno nerazmjernu i nepravednu sportsku kaznu.”

Klub je već saopćio svoju namjeru da će uložiti žalbu na odluku Premier lige. Sada će započeti žalbeni postupak, a klupski slučaj će u dogledno vrijeme saslušati žalbeno vijeće imenovano u skladu s pravilima Premier lige.

Everton tvrdi da je bio otvoren i transparentan u informacijama koje je davao Premier ligi i da je uvijek poštovao integritet procesa. Klub ne priznaje nalaz da nije djelovao u krajnjoj dobroj vjeri i, kako tvrde, oštrina i ozbiljnost kazne koju je izreklo ovo tijelo nisu ni pošten ni razuman odraz dostavljenih dokaza.

“Klub će također s velikim zanimanjem pratiti odluke donesene u svim drugim slučajevima koji se tiču pravila o dobiti i održivosti Premier lige.”

Isto tako, Manchester City se suočava sa 115 optužbi za navodno kršenje pravila FFP-a u slučaju koji još uvijek nije doveden do kraja, dok bi se Chelsea također mogao suočiti s optužbama koje se odnose na vladavinu bivšeg vlasnika Romana Abramoviča.

Everton je objavio ukupni gubitak od 300 miliona funti (671 milion KM) za trogodišnje razdoblje – od 2019. do 2022. godine – daleko iznad dopuštenih 105 miliona funti (235 miliona KM). Međutim, klubovima su također dopušteni dodatni gubici povezani s pandemijom COVID-19, a troškovi infrastrukture su izuzeti, što znači da postoji siva zona u smislu plaćanja kamata na troškove izgradnje Evertonovog novog stadiona.

Everton tvrdi da je u tome neslaganje i da je to stvar tumačenja računovodstva. Osim toga, Everton je imao predugovor vrijedan 200 miliona funti (448 miliona KM) za ugovor o pravima na ime za svoj novi stadion Bramley-Moore Dock s USM-om, kompanijom Alishera Usmanova, koju su morali napustiti nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.