EU je imenovala novog koordinatora za borbu protiv islamofobije nakon 18 mjeseci čekanja što je izazvalo kritike muslimanskih grupa za ljudska prava.

Marion Lalisse, službenica EU francuskog porijekla, rekla je na Twitteru da joj je "počašćena" što je preuzela objavu koja se bavi "važnom temom koja zahtijeva naše zajedničke napore i posvećenost".

Lalisseov posao je da "osigura da se poduzmu mjere za borbu protiv mržnje, kao i strukturne i individualne diskriminacije muslimana", rekla je povjerenica EU za ravnopravnost Helena Dalli.

"Moramo se boriti protiv islamofobije u svim oblastima, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku. Također moramo prikupiti podatke o svim slučajevima islamofobije i diskriminacije muslimana te pratiti i boriti se protiv svih takvih manifestacija", dodao je Dalli.

Lalisse je ranije radila kao diplomata u misijama EU u Jemenu, Gani, Mauritaniji i Maroku, kao i bavila se evropskom pomoći kiparskim Turcima, povezujući je sa „širokim spektrom organizacija civilnog društva u EU i u muslimanskom svijetu”, saopštila je Evropska komisija.

Takođe govori arapski i diplomirala je na Školi za orijentalne i afričke studije Univerziteta u Londonu.

Lalisse će raditi zajedno s još dvoje zvaničnika EU, Michaelom Moua i Katherinom von Schnurbein, koji će se baviti borbom protiv rasizma i antisemitizma. Svaki od njih ima godišnji budžet od 180.000 eura za održavanje radionica, sastanaka i studija.

Von Schnurbein također ima tri posvećena člana osoblja koji joj pomažu u borbi protiv antisemitizma, dok su Moua i prethodni koordinator za borbu protiv islamofobije radili sami. Komisija je odbila reći hoće li Lalisse dobiti svoje osoblje.

Njeno imenovanje dolazi 18 mjeseci nakon što je mjesto upražnjeno u julu 2021. Komisija nikada nije objasnila zašto je proces zapošljavanja trajao toliko dugo u odgovorima na prethodna pitanja EUobservera.