Sve podrazumijeva i određivanje spram hitnih, odnosno važnih, infrastrukturnih projekata. Osim toga na ovom sastanku su započela  usaglašavanja oko personalnih rješenja za čelne pozicije izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu. Kad je riječ o prvom zasjedanju Skupštine Distrikta u novom sazivu, očekivanja buduće parlamentarne većine su da bi se ova sjednica mogla desiti najkasnije za četrnaest dana.

Srpski politički blok prema potpisanom sporzumu čine SNSD-DEMOS, SDS, PDP, US i DNS. Bošnjački politički blok čine SDA, Stranka za BiH, SDP i Alija Denjalić, predstavnik turske nacionalne manjine. Hrvatski narod u novoj skupštini Distrikta predstavljat će HDZ.

Na jučerašnjem sastanku su svi politički blokovi pokazali izuzetnu kooperativnost u nastojanju da se što prije obave poslovi oko formiranja izvršne i zakonodavne vlasti. Ovaj radni sastanak, ističu učesnici, protekao je u duhu onog što Brčko distrikt jeste i mora biti – multietnička sredina potpuno ravnopravnih naroda, nacionalnih manjina i ostalih građana.

Ono što javnost najviše interesira je ko će biti novi gradonačelnik distrikta. Po svemu sudeći najbliži toj funkciji je Esed Kadrić, kandidat SDA koji je osvojio ubjedljivo najveći broj glasova. Kadrić je, slažu se svi oni koji prate politička zbivanja u distriktu, izrastao u ozbiljnog, kredibilnog političara kojeg krase strpljenje, komunikativnost, spremnost na dijalog, ali i upornost u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa. Te osobine su nužni kvaliteti za bavljenje politikom u ovoj specifičnoj administrativnoj jedinici.

Svi oni koji ne posjeduju te kvalitete najčešće ne budu poželjni sugovornici drugim političkim subjektima.

Možda se upravo zato na jučerašnjem sastanku čuo prijedlog dogradonačelnika Ante Domića (HDZ) da je Esed Kadrić najprihvatljiviji kandidat (sam osvojio najviše glasova, više nego i jedna politička stranka ukupno). Esed Kadrić pripada generaciji mlađih političara iako ima impresivan politički staž. Proteklih godina je pokazao i dokazao da razumije društvene i političke procese u distriktu. Sami tim i svu složenost funkcioniranja administrativne jedinice koja je BiH u malom.

Treba napomenuti i to da bošnjački politički predstavnik gradonačelničku funkciju nije obavljao od 2008, ako je to uopće i bio onaj što ju je obavljao u periodu 2004-2008.

Sastanak na kome će se ovo pitanje podrobnije raspraviti održat će se danas.

Ono što svakako treba ovom prilikom pomenuti je činjenica da srpski i hrvatski politički blokovi nastupaju prilično homogenizirano, bez buke i suvišnih eksponiranja. U bošnjačkom političkom korpusu stvari stoje bitno drukčije, i mnoge se odvijaju iza kulisa. Djelovanje predstavnika Naroda i pravde, te SBB usmjereno je na pokušaj slabljenja i razvaljivanje formiranog bloka za sastav skupštinske većine, diskreditaciju SDA i njenog ovdašnjeg lidera Eseda Kadrića.

Te poslove obavljaju Damir Bulčević i Mirsad Đapo (NiP), kao i SBB-ov Šemso Saković. Oni, naime, obilaze poslanike koji su dobili mandate, pokušavaju ih privoljeti da napuste svoje stranke, obećavajući pri tome “kule i avione”. Tim splektarskim vještinama posebno su vični Đapo i Saković, evropski rekorderi po promjeni stranačkih dresova. Bulčević asistira i uči, ali ta vrsta učenja ne ide baš glatko kao njegovo školovanje na privatnim fakultetima u vlasništvu računovodstvene firme.

Trio “La Đaponela” svoje usluge, kao što smo pisali, nudi srpskom i hrvatskom političkom bloku. No, čini se da je politička atmosfera u distriktu izašla iz pelena, pa se ta vrsta političkog sluganstva ne prima.