Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, otvoreno prijeti vlastima Kosova. Escobar traži da se na sjeveru te države formira takozvana Zajednica srpskih opština, neka vrsta srpskog mini-entiteta u toj državi čemu se, jasno, oštro protive legalne kosovske vlasti svjesne da im iu tom slučaju prijeti „dodikovski“ scenarij blokada i prijetnji.

No Escobar prijeti, on tvrdi da će, ukoliko na formiranje takve zajednice ne pristane kosovska vlada na čelu sa Albinom Kurtijem, on pronaći poslušne osobe među kosovskim političarima koje su spremne to učiniti.

Dakle, Escobar prijeti da će na Kosovu naći nekakvu “osmorku”, klimoglavce koji će bez ikakvog pogovora izvršavati sve ono što njemu padne na pamet.

U razgovoru za redakciju Glasa Amerike na srpskom jeziku Escobar je kazao da premijer Kosova Albin Kurti mora ispuniti obavezu i formirati Zajednicu srpskih opština. Na pitanje šta će se desiti ako Kurti to odbije, Escobar je otvoreno zaprijetio: „Jedna osoba i jedna stranka ne mogu odustati od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli vidjeti bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje. Ovog mjeseca ćemo početi pričati sa ljudima koji imaju dobre ideje, mi zapravo razgovaramo o učionicama, sakupljanju otpada, službi hitne pomoći, ništa što bi trebalo da zaplaši. Razgovaramo o tome kako da sjever Kosova napravimo funkcionalnijim i bolje povezanim sa vladom u Prištini. Mi ćemo to uraditi, a pitanje je u kom će trenutku Kosovo shvatiti da međunarodna zajednica očekuje i zahtijeva od njih da to urade.“

„Ako sam Vas dobro razumjela, rekli ste da ćete Vi to uraditi ako Kurti ne bude htio?“, upitala ga je novinarka Glasa Amerike, na šta je Escobar kazao: „Mi ćemo započeti razgovor o tome, nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu. I oni se pitaju, ima organizacija civilnog društva, tink tenkova, studentskih udruženja koja žele vidjeti pozitivan razvoj situacije na zapadnom Balkanu.“

Ostatak razgovora tekao je dalje ovako:

Glas Amerike: Ali Kurti je premijer...

Escobar: Da, ali to želim da kažem, jedan čovjek ili jedna stranka ne mogu odustati od postojećeg obavezujućeg sporazuma. Znači ne moramo ubijediti Kurtija da se složi, Kosovo se već složilo, kao vlada, kao država.

Glas Amerike: ... Ali on ga mora implementirati.

Escobar: Tako je. I to je ono gdje smo sada. Nije pitanje da li se on slaže ili ne, već kako ćemo ga implementirati.

Glas Amerike: Ali on ga neće implementirati.

Escobar: Bit će implementiran.