Na Islandu je u 22.17 sati eruptirao vulkan, oko tri kilometra sjeveroistočno od grada Grindavika, male ribarske općine smještene na poluotoku Reikjanes, samo 60 kilometara od Reykjavíka, glavnog grada. "Seizmička aktivnost zajedno s mjerenjima s GPS uređaja ukazuje na to da se magma kreće prema jugozapadu i erupcija bi se mogla nastaviti u smjeru Grindavika", objasnio je Islandski meteorološki ured (IMO). Pukotina na površini Zemlje duga je oko 3,5 kilometra i izbacuje između 100 i 200 kubika lave u sekundi, a stubovi dima visoki su stotinjak metara.

Intenzivna seizmička aktivnost bilježi se od kraja oktobra, sa stotinama zemljotresa na tom području koji su već najavljivali veliku erupciju u zemlji s 200 aktivnih vulkana. Četiri sata nakon početka erupcije, IMO je naznačio da se njezin intenzitet "opada", što je potaklo nade vlasti da lava neće doći do urbanih područja ili obližnje elektrane. "Erupcija se događa na sjeveru bazena, tako da lava ne teče prema Grindaviku", rekao je geolog Bjorn Oddson za islandski javni servis RUV.

Erupcija se nalazi u blizini kratera Sundhnuka, između Silingafella i Hagafella, oko tri kilometra od Grindavika, na jugozapadu zemlje. Obližnje web-kamere omogućuju vam da vidite pukotinu i putanju lave. "Erupciji je prethodio niz zemljotresa koji su počeli u 21:00", izvijestio je IMO na svojoj web stranici. Međunarodni aerodrom Keflavik, glavni u zemlji, u regiji Reikjanes, oko 30 kilometara od vulkana, i dalje je otvoren, iako je pretrpjela brojna kašnjenja u dolascima i odlascima.

Vlasti su prošlog mjeseca evakuirale gotovo 4000 stanovnika Grindavika i zatvorile obližnje lječilište Blue Lagoon, otvoreno upravo ovog ponedjeljka. Iz tog razloga i za sada nema ozlijeđenih osoba. Ministarstvo zaštite okoliša pozvalo je stanovništvo u blizini da ostane u svojim domovima očekujući udare jugozapadnog vjetra koji nosi pepeo i toksine. Međutim, neki su građani uspjeli prići tom području kako bi promatrali razvoj erupcije. Vlasti su ovog utorka ujutro presjekle cestovni pristup zoni erupcije i Grindaviku.

Pukotina vulkana također se nalazi vrlo blizu geotermalne elektrane Svartsengi. Dolazak lave u elektranu, zajedno s njezinim utjecajem na grad Grindavik, bio je jedna od glavnih glavobolja islandskih vlasti posljednjih sedmica. Iako je erupcija u ponedjeljak navečer veća od onih prethodno zabilježenih na poluotoku Reikjanes, vulkanolozi koji su proteklih sati uspjeli posjetiti to područje iz zraka zasad su smanjili rizike za objekte Svartsengi.

Komesar nacionalne policije, koji koordinira rad snaga sigurnosti u zemlji, u dogovoru sa šefom policije Sudurnesa (južna regija Islanda), proglasio je vanredno stanje Civilne odbrane. Predsjednik Islanda, Gudni Johannesson, napisao je poruku na svom X računu u kojoj objašnjava da je pogođena regija zatvorena: “Naši prioriteti ostaju zaštita života i infrastrukture (...). Sada čekamo da vidimo što nam prirodne sile spremaju. “Spremni smo i ostajemo na oprezu.”

Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planetu, Island je seizmička i vulkanska zemlja upravo zbog kretanja dviju ploča u suprotnim smjerovima. Poluotok Reikjanes pretrpio je nekoliko erupcija u nenaseljenim područjima posljednjih godina. U martu 2021. fontane lave pojavile su se iz pukotine u tlu duge između 500 i 750 metara u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall u regiji. Vulkanska aktivnost na tom području nastavila se šest mjeseci te godine, što je natjeralo hiljade Islanđana i turista da posjete to mjesto.