Turkiye je nacija čija zvijezda blista kao simbol stabilnosti u regionu prepunom ratova i tenzija, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Naša regija, koja je nekada bila poprište takmičenja velikih sila prije jednog vijeka, nastavlja biti pozadina sličnih borbi u današnje vrijeme", rekao je Erdogan tokom ceremonije otvaranja u komandi Pomorske akademije u istanbulskom okrugu Tuzla te dodao:

"U jednačini koju karakteriše rastući haos i neizvjesnost, Turkiye se ističe svojim vojnim, diplomatskim, ekonomskim i političkim manevrima."

Erdogan je naglasio da se prije samo dvije decenije turska nacionalna odbrambena industrija oslanjala na domaće izvore za samo 20 posto komponenti. Ta brojka je, međutim, sada povećana na 80 posto, što pokazuje izuzetan pomak.

Potvrđujući da međunarodna zajednica priznaje superiornost Turkiye u naoružanim i nenaoružanim dronovima, predsjednik je kazao:

"U tehnologiji ratnih brodova, Turkiye je jedna od deset zemalja koje mogu dizajnirati, razvijati, graditi i održavati vlastite brodove."

O prekograničnim antiterorističkim operacijama Turkiye rekao je da je ova zemlja vojnim operacijama u sjevernoj Siriji spriječila uspostavljanje terorističke države na svojim granicama.

Turske snage su u proteklih šest godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama “Štit Eufrata“ (2016.), “Maslinova grana“ (2018.) i “Izvor mira“ (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

O naporima Turkiye za trajni mir u Libiji, Erdogan je rekao:

"Podržavajući legitimnu Vladu u Libiji, Turkiye je spriječila podjelu zemlje i zagarantovala njena prava na Mediteranu."

Erdogan je dodao da je Turkiye uvijek stajala uz Azerbejdžan u njegovoj ispravnoj borbi da povrati svoje okupirane teritorije.

"Zajedno s našom azerbejdžanskom braćom osigurali smo oslobođenje Karabaha nakon skoro 30 godina progona i okupacije", istakao je predsjednik Turkiye.

Odnosi između Azerbejdžana i Jermenije su napeti od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Azerbejdžan je u jesen 2020. godine oslobodio više gradova, sela i naselja od jermenske okupacije tokom 44 dana sukoba. Rat je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

O dugotrajnom konfliktu na Kipru, Erdogan je rekao da su do kraja branili prava i zakone "braće kiparskih Turaka u istočnom Mediteranu".

"Dok osujećujemo svaki pokušaj koji ugrožava našu nacionalnu bezbjednost, iskreno se zalažemo za uspostavljanje mira i stabilnosti u našem regionu", dodao je turski predsjednik.