Društvo | 26.08.2021.

Nasljednici velike civilizacijske baštine

Erdogan u povodu sjećanja na Bitku kod Malazgirta: Turska je u novom usponu

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju

R. I.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako je Turska, kao nasljednik velike civilizacijske baštine, u novom usponu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas obilježava 950. godišnjica historijske Bitke kod Manciketa (Malazgirta), a na programu povodom obilježavanja u gradu Musu obratio se turski predsjednik Erdogan.

"Za Malazgirt kažemo da je nulta tačka naše historije u Anadoliji. Da, upravo je ovdje mjesto gdje se turska historija razdvaja na prije i poslije Malazgirta", rekao je Erdogan te dodao: "U našoj historiji nema lahkih pobjeda. Tako je mnogo truda, napora i odricanja i iza pobjede u Malazgirtu".

Dodao je kako je Malazgirt najvažniji stub na početku mosta koji je njegova zemlja izgradila od prošlosti do sadašnjosti.

"Želimo 2071. godinu, na hiljadu godina pobjede u Malazgirtu, čiju 950. godišnjicu danas obilježavamo, pretvorimo u drugi stub s druge strane ovog mosta", poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska u novom usponu.

"Turska je u novom usponu kao nasljednik velike civilizacijske baštine koja prihvata sve što pripada istoku i zapadu", poručio je Erdogan.

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Suša i turisti ispraznili rezervoare vode u Barseloni

Na bolji svijet je preselio maestro Dževad Šabanagić

Drinjača - kad pravda zakasni

VELIKI KOZJI GIVEAWAY: Italijanski otok Alicudi poklanja divlje koze