Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je ponovio odlučnost svoje vlade da ukroti inflaciju, za koju je rekao da će pasti na "razumne" nivoe od februara sljedeće godine.

Godišnja inflacija u Turskoj u augustu je premašila 80%, što je novi maksimum u 24 godine, uglavnom zbog rastućih cijena hrane i energije, koje su skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ipak, pokazalo se da je povećanje manje nego prethodnih mjeseci, što je signal da bi pritisak na cijene mogao biti usporen.

"Smanjit ćemo inflaciju na razumne nivoe u februaru, a onda smo odlučni da je svedemo na jednocifrene brojke", rekao je Erdogan na događaju kojem su prisustvovali poslovni ljudi u Istanbulu, piše Daily Sabah.

“Radili smo to u prošlosti. Smanjili smo kamatne stope na 4,6%, a inflaciju na 6,2%."

Vlada kaže da će inflacija pasti s njenim ekonomskim programom koji daje prednost niskim kamatama kako bi se podstakao izvoz, proizvodnja i investicije, s ciljem da se smanji rast potrošačkih cijena tako što će hronični deficit tekućeg računa Turske pretvoriti u suficit.

“Cilj turskog ekonomskog modela bio je razvoj naše zemlje kroz investicije, zapošljavanje i suficit na tekućem računu. Oni koji kritikuju našu zemlju zbog ekonomskog modela došli su na istu liniju kao i mi”, rekao je Erdogan.

“Türkiye više nije stara Türkiye. Ispostavilo se da godinama nametani bilans inflacije, kamatnih stopa i kursa nije bio od koristi.”

Erdoğan je poznat po tome što se protivio većim troškovima zaduživanja, za koje kaže da samo „bogate čine bogatijima, a siromašne siromašnijima“. Često visoke kamate naziva „majkom svih zala“.

Veće kamate čine da domaćinstva i preduzeća skuplje pozajmljuju novac. Ipak, vlada je nastojala da podstakne proizvodnju, izvoz i zapošljavanje politikom niskih stopa.

Erdoğan je prošle sedmice rekao da inflacija nije "nepremostiva ekonomska prijetnja", dodajući da će početi padati krajem godine.

Turska je gotovo potpuno ovisna o uvozu kako bi pokrila svoje energetske potrebe, što je čini ranjivom na rastuće troškove koji su naglo porasli nakon ruske invazije na Ukrajinu, a domaća potražnja je porasla od pandemije.

Kako bi pomogla domaćinstvima da se nose s rastućim troškovima, Turska je 2021. uvela subvencije za gorivo, struju i plin. Iznos državnih subvencija dostigao je skoro 500.000 milijardi TL (27,1 milijardu dolara), rekao je Erdogan u nedjelju.

Vlada predviđa pad inflacije na 65% do kraja godine i 24,9% do kraja 2023. godine.

Centralna banka Republike Turske (CBRT) je prošlog mjeseca podigla svoju prognozu inflacije na kraju godine na 60,4%, a na jesen je dostigla vrhunac od blizu 90%.

Centralna banka je u četvrtak ponovo iznenadila tržišta jer je dodatno ublažila svoju monetarnu politiku snizivši referentnu referentnu stopu drugi mjesec zaredom.

Od smanjenja u augustu, centralna banka je preduzela korake koji imaju za cilj da riješi sve veći jaz između referentne kamatne stope banke i kamatnih stopa na pozajmice. Jedan od poteza je bio da se bankama naloži da drže obveznice za kredite sa kamatnim stopama iznad određenog nivoa.

Erdoğan je u nedjelju također pozvao poslovne ljude da investiraju uz niske kamate.