Erdogan je danas govorio na otvorenju "TRT World Forum 2023", koji je ove godine po sedmi put okupio akademike, novinare, političare i nevladine organizacije, s temom "Razvijati se zajedno: odgovornosti, akcije i rješenja", prenosi Anadolija.

"Turkiye je spremna preuzeti odgovornost i ugostiti mirovni proces u cilju sprečavanja dodatnog krvoprolića u Gazi“, rekao je Erdogan, napominjući kako u pravednom miru nema gubitnika.

Erdogan je kazao kako međunarodne organizacije odgovorne za osiguranje globalnog mira i sigurnosti nemaju sposobnosti za rješavanje problema.

"Nažalost, nevini ljudi plaćaju cijenu za svaki trenutak, svaki izgubljeni dan u uspostavi trajnog mira, a ne zapadnjaci koji dolijevaju ulje na vatru“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik ovom prilikom čestitao je TRT-u i Agenciji Anadolija zbog izvještavanja iz Gaze, podsjetio da je snimatelj AA ubijen u izraelskom napadu.

"U Gazi je poginulo više od 70 predstavnika medija. Gdje je svijet, gdje su poznati svjetski medijski organi? Zašto se ne čuje njihov glas?“, upitao je Erdogan, te dodao: "TRT, Anadolu i druge naše medijske kuće otvorile vitalni koridor iz Gaze u svijet“.

Erdogan je uputio oštre kritike na račun svjetskih medijskih organizacija.

"Globalni medijski karteli pokušavaju prikriti brutalnost u Gazi i koristeći Hamas kao izgovor legitimizirati masakr novinara. Izrael ne ubija samo žene i djecu u Gazi, već i novinare koji pokušavaju obavljati dužnost u teškim uslovima. Svaki dan (u Gazi) gine jedan novinar, ali niko od institucija, koje nam godinama govore o slobodi medija, da kaže jednu riječ“, poručio je Erdogan.

Kazao je kako će izraelski premijer Netanyahu, njegovi saučesnici, biti suočeni s suđenjem a potom i osuđeni.

"Kako je suđeno (op. a. bivši predsjednika Srbije Slobodan) Miloševiću i kako je on uhapšen, vjerujem da će biti suđeno i Netanyahuu i saučesnicima i da će na kraju biti osuđeni“, poručio je Erdogan.

Erdogan je na kraju ukazao na važnost zaustavljanja izraelske okrutnosti u Gazi.

"Ako ne možemo zaustaviti izraelsku okrutnost, niko se nigdje u svijetu ne može osjećati sigurnim. Jer Pandorina kutija je otvorena“, poručio je Erdogan.