Elvis Presley izazvao je početak fenomena fanova, ludih djevojaka koje bi dale život da mogu dotaknuti svog idola. I Presley je to iskoristio. Do te mjere da je to postalo put u njegovu propast. Njegova opsesija adolescentima navela ga je da oduzme sebi život kada je imao svega 42 godine. Mučio se, nije mogao prestati misliti na nešto drugo, ali znao je da ne čini pravu stvar i odlučio je sve prekinuti smrtonosnim koktelom droge.

Tako tvrdi njegov polubrat David Stanley u filmu "Elvis' Women". Riječ je o novom Amazonovom dokumentarcu o čuvenom pjevaču u kojem se razotkriva njegova opsjednutost maloljetnicama. “Toliko ga je mučila savjest da jednostavno nije mogao dalje”, kaže njegov polubrat.

Elvis Aaron Presley rođen je 8. januara 1935. godine, a umro je u Memphisu 16. augusta 1977. Karijeru je započeo s 19 godina, s novim, veselim, brzim, zaraznim i vrlo plesnim stilom. Njegov prvi hit "Heartbreak Hotel" katapultirao ga je u visine i postao je kralj rock and rolla zahvaljujući svom nesputanom karakteru. Nakon dvije godine služenja vojnog roka, nastavio je karijeru i dosegao vrhunac svog uspjeha 1973., kada je nastupio na prvom globalnom televizijskom prenosu koncerta putem satelita. "Aloha from Hawaii" gledalo je gotovo 1,5 milijardi ljudi.

Elvis je brzo postao ikona. Kako objašnjava njegov polubrat, njegova strast prema ženama bila je tolika da se nije mogao suspregnuti. Problem je u tome što je bio opsjednut tinejdžericama, zapravo, tako je upoznao Priscillu. Pjevač je imao 24 godine, a njegova supruga jedva 14. Upoznali su se 1959., no vjenčali su se tek 1967. na ceremoniji u Las Vegasu koja je trajala samo osam minuta. Brak je trajao do 1973. godine.

Ali Priscilla nije bila jedina.

Tri dijela dokumentarca prikazuju Elvisa kao nezasitnog predatora. Bio je svjestan da ono što radi nije ispravno i stalno je ponavljao jednu rečenicu: "Četrnaest će ti dati 20!" Time je poručio da mu prijeti kazna od 20 godina zatvora, ako vlasti otkriju da je imao seksualne odnose s 14. godišnjom djevojčicom.

Ali ta ga prijetnja nije zaustavila. Prema Stanleyju, koji je bio dio njegovog najužeg kruga 1970-ih, bio je opsjednut, nije se mogao zaustaviti. No mučio ga je i osjećaj krivice te se bojao da će njegova izopačenost završiti u knjizi i da će izaći na vidjelo. “Jednostavno nije htio nastaviti”, prisjeća se njegov brat govoreći o njegovoj smrti. Stanley je bio u Gracelandu na dan kada je Elvis umro sa samo 42 godine. Jaka doza droge izazvala je srčani udar.

“Rekao sam mu da je pravo čudo što ga nisu uhapsili. Izvukao se sa stvarima koje većina ljudi nije imala, zbog svog novca, bogatstva, slave i moći, harizme i magnetizma. Elvis bi te mogao nagovoriti na bilo što", kaže Stanley.

Uvjeren je da Elvisova smrt nije bila improvizirana stvar već da je postojao plan. "S predumišljajem je uzeo lijekove koji su ga ubili. Ljubav, bol, bol, izloženost, jednostavno više nije mogao", kaže.

Dokumentarac koji prijeti okončati legendu o Elvisu donosi i svjedočanstva žena koje je pjevač iz Mississippija zlostavljao dok su bile djevojčice. Jedna od njih, Jackie Rowland, govorila je u kameru o svom zbunjujućem iskustvu.