Voditelj istraživanja u francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja Francois Burgat izjavio je da diskriminacija muslimana u Francuskoj proizlazi iz kolonijalizma, prenosi Anadolija.

Burgat je rekao kako je orijentalistički diskurs posljednjih godina u Francuskoj utjecao na pogled na Arape, dovodeći do diskriminacije muslimana.

On smatra da orijentalističku perspektivu naširoko koriste Zapad, kao i autoritarne vođe u drugim zemljama, uključujući Izrael.

“Orijentalistički komentari potiču islamofobiju. Orijentalizam i islamofobija su usko povezani. Odbacivanje drugih proizlazi iz njihovog nepoznavanja. Ne mislim da odbacivanje Arapa i muslimana u Francuskoj dolazi iz sukoba između islama, kršćanstva i drugih vjerskih dogmi... Mislim da to prije dolazi iz francuske kolonijalne historije“, kazao je Burgat.

Također je rekao da muslimanska generacija rođena u Francuskoj ne prihvaća kolonijalni mentalitet i da potomci koloniziranih ljudi sada mogu učinkovito podizati svoj glas.

Povećanje vidljivosti muslimana i otvaranje islamskih centara u evropskim prijestolnicama može pozitivno pridonijeti kontaktu s javnošću, smatra Burgat.

“Antiimigrantski ili islamofobični diskurs puno je jači u regijama gdje su imigranti i muslimani manje prisutni. Čovjek ne mrzi niti se nelogično boji nekoga koga susreće svaki dan. Zato je prisustvo ujedinjujućih muslimanskih aktera pozitivan element“, zaključio je Burgat.