Nezavisni izvještaj Cambridge Econometricsa, koji je naručio Grad London, pokazuje da najveći britanski grad ima 290.000 radnih mjesta manje nego što bi to bio slučaj da nije došlo do Brexita, a polovina od ukupno dva miliona gubitaka radnih mjesta u cijeloj zemlji dolazi u sektorima finansijskih usluga i građevinarstva. Ova analiza također ukazuje da je samo londonska ekonomija oslabila za 30 milijardi funti.

Prosječni Britanac je 2023. godine imao gotovo 2.000 funti manje, dok je budžet stanovnika Londona manji za 3.400 funti, što je direktna posljedica stanja nastalog nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju. Također se izračunalo da u Ujedinjenom Kraljevstvu ima skoro dva miliona manje radnih mjesta, od kojih 300.000 samo u Londonu.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan na prestižnoj večeri londonske vlade rekao je da Velika Britanija "hitno mora izgraditi bliži odnos sa EU" kako bi pomogla u zaustavljanju ekonomskog pada. Khan identificira Brexit kao 'ključni faktor' trenutne krize troškova života - ističući dokaze da ona podstiče povećanje cijena hrane. Sadiq Khan zato poziva Vladu da izgradi bliži odnos sa EU.

Prema navedenom istraživanju, ekonomska šteta za Britaniju će se samo pogoršavati – više od 300 milijardi funti bit će izbrisano sa vrijednosti britanske ekonomije do 2035. ako se ništa ne preduzme, a za više od 60 milijardi bit će smanjena vrijednost londonske ekonomije.

U glavnom obraćanju londonskim političkim i poslovnim liderima gradonačelnik je kazao: „Umjesto izbjegavanja ovog pitanja, na svima nama je dužnost da vodimo iskrenu i zrelu diskusiju o najboljem putu naprijed. Sada je očigledno da Brexit ne funkcionira. Tvrda verzija Brexita s kojom smo završili vuče našu ekonomiju prema dolje i povećava troškove života. To čini hranu skupljom, povećava akutne pritiske na domaćinstva i ima kontinuirani štetan utjecaj na industrije koje su ključne za naš uspeh – kao što su ugostiteljstvo, građevinarstvo i finansijske usluge.

Radije ne bih ponovo govorio o Brexitu. Ali dio funkcije gradonačelnika Londona znači zalaganje za naš grad. Moramo biti iskreni – Brexit jednostavno nije periferna briga koju možemo ostaviti u prošlosti – on je trenutno ključni faktor koji doprinosi krizi troškova života i rezultira izgubljenim prilikama, izgubljenim poslovanjem i izgubljenim prihodima u vrijeme kada ljudi i kompanije to najmanje mogu priuštiti. Cijena Brexit krize može se riješiti samo ako zauzmemo zreo pristup i ako smo otvoreni za poboljšanje naših trgovinskih aranžmana sa našim evropskim susjedima. Slažem se sa ministrom vanjskih poslova u sjeni, koji je rekao da hitno moramo izgraditi bliži odnos sa EU.“