Bivši izraelski premijer Ehud Barak pozvao je Izraelce da se uključe u ulične borbe za svrgavanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

U članku koji je objavio Yedioth Ahronoth, Barak je ustvrdio: "Ovo je izabrana vlada. Ona je legitimna, ali njene akcije i planovi se vrte oko državnog udara. To je čini nelegitimnom."

On je dodao: „Zato je dužnost svakog građanina da se uključi u borbu za dobrobit zemlje, njene sigurnosti, kao i zarad vrijednosti Deklaracije o nezavisnosti, zarad ravnopravnosti, zarad bratstva, dostojanstva, prava i slobode."

U članku, objavljenom samo na hebrejskom, također se navodi da će: "Borba će se riješiti demonstracijama na ulicama, trgovima, radnim mjestima i prostorima visokog obrazovanja, jer će milioni ljudi izaći na ulice. Ova zla vlada će se srušiti."

U drugom članku koji su iste novine objavile, Barak je upozorio: "Počet ću od kraja. Borba je počela. Ovo je pravo upozorenje. Ovo je neposredna opasnost za kolaps izraelske demokratije. Loše stvari se dešavaju kada dobri građani šute. Svaki dobar građanin koji traži život u ovoj zajednici mora se zapitati: Gdje ja stojim usred ove borbe?"

Barak je nastavio: "Za mnoge među nama ova bitka će biti najvažnija stvar koju bismo izveli u životu. Bit će teška."

Rekao je da se to dogodilo mnogo puta kroz stotine godina kada su se narodi pobunili protiv "tame diktatora", navodeći da ćemo "ovaj put pobijediti".

Barak je zaključio: "Rečeno je i ranije: demokratija se mora znati braniti iznutra od onih koji koriste njenu vladavinu i slobode da je unište. To je upravo ono što nam se dešava. Moramo to prepoznati. To je državni udar."