Ekonomistica rođena u Egiptu, Nemat Minouche Shafik, nova je rektorica Univerziteta Columbia, prva žena na čelu te čuvene obrazovne institucije. Bivša direktorica London School of Economics, danas službeno preuzima dužnost.

Njeno je imenovanje posljednje u nizu imenovanja žena na čelu važnih institucija, ali voditi Columbiu, koja ima osam dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, poput profesora Josepha Stiglitza, od posebnog je značaja. Stiglitz je njezin dolazak pozdravio sa oduševljenjem.

Shafik je žena vrhunske karijere, držala je visoke položaje u najvažnijim međunarodnim institucijama, od Svjetske banke ili Banke Engleske do Međunarodnog monetarnog fonda, gdje je bila zamjenica direktora. Kao zamjenica guvernera britanske Centralne banke, bila je odgovorna za planove za nepredviđene situacije nakon referenduma o Brexitu. Također je upravljala Britanskom agencijom za međunarodnu saradnju, a u znak priznanja za njenu javnu službu, kraljica Elizabeta II. ju je 2015. proglasila baronesom, a 2020. članicom Doma lordova.

Kada je imala četiri godine, njena je porodica pobjegla iz Egipta zbog političke i ekonomske nestabilnosti sredinom 1960-ih. Egipatska buržoazija bila je na meti nacionalističkog režima, a kada im je vlada predsjednika Gamala Abdela Nassera konfiskovala kuću i imovinu, Shafikovi su se odlučili na odlazak. Njen je otac bio naučnik i našao je posao u SAD-u, gdje je i doktorirao. Minouche, što je njen nadimak na francuskom, i njena sestra pohađale su fakultete u Floridi, Georgiji i Sjevernoj Karolini.

Nakon što je provela jedan dio tinejdžerskih godina u Egiptu, buduća rektorica Columbie diplomirala je summa cum laude iz ekonomije i politike na Univerzitetu Massachusetts 1983. Dodatno je studirala na London School of Economics i na Oxfordu.

Prisjećajući se svog djetinjstva, Shafik govori o obrazovanju kao o vrijednosti koja joj je davala snagu i poticaj da ide naprijed. “Kada je moja porodica napustila Aleksandriju ranih 1960-ih, otac mi je rekao: 'Mogu ti oduzeti sve osim obrazovanja'”, objasnila je nakon što je u januaru imenovana rektoricom.

Jedan od najvećih izazova za ovu uspješnu ženu arapskog porijekla biće izazov odbrane jednakih mogućnosti u zemlji tako radikalno nejednakoj kao što je SAD. "Uvjerena sam da je talent ravnomjerno raspoređen po cijelom svijetu, ali prilika nije", kazala je Shafik.