Rat od sedmog oktobra nije samo događaj između Izraela i Hamasa, ili između Izraela i iranskih opunomoćenika. Rat potresa i mijenja lice Bliskog istoka i usmjerava svjetla pažnje na mjesta s kojima se do sada nismo bavili. Godinama smo ignorirali slabost vlade u Egiptu i korumpiranost vojne elite te odbijali vidjeti kako je to omogućilo naoružavanje Hamasa. Ako se želimo pozabaviti problemom Gaze, moramo razgovarati o problemu Egipta.

U desetljećima moje službe u Mossadu i vojnoj obavještajnoj službi, posjetio sam Kairo stotine puta radi sastanaka u sjedištu Opće obavještajne službe. Egipat je siromašna i razorena zemlja kojom vlada bogata vojna elita. Njegovi su članovi vješti u tajnom savjetovanju sa svojim gostima sa Zapada i povremeno im prezentirajući izvanrednu inteligenciju i sposobnosti. Uvijek su bili vrlo velikodušni domaćini. Tako stječu povjerenje zapadnjaka. Ali ispod površine, ispod odijela obavještajnih službenika, postoji problem.

Upozoravali smo desetke puta na dovoz oružja u pojas Gaze i da će to na kraju dovesti do rata koji će naštetiti Izraelu i ugroziti Egipat. Uistinu, od početka sadašnjeg rata, nebrojeni protivtenkovski projektili ispaljeni su na naše snage (ponekad se čini da u Gazi ima više protivtenkovskih projektila nego što ima hrane za njezino stanovništvo), uzrokujući znatne gubitke. Ove su rakete došle iz Egipta. Vlada u Kairu je uglavnom odgovorna za izgradnju Hamasove vojne moći i stvaranje onoga što je danas.

Egipat ne kontrolira Sinaj. Na toj teritoriji ima egipatskih policajaca, ali njihove su plaće niske i potkupljeni su mitom. Za 100 dolara, ili manje, zažmirit će na sve. Čelnici egipatske vojske, koja kontrolira egipatsku privredu, također imaju lične koristi od haosa i podmićivanja. Sinajem vladaju beduinske bande koje prevoze oružje u Gazu kopnom i s mora, u El-Arishu. Kada smo upozoravali Egipćane o oružju koje je stiglo do Gaze, ponekad su se pobrinuli za to, ponekad su se pokušali pobrinuti za to, a ponekad su zažmirili na to. Egipatski obavještajni zvaničnici znali su za krijumčarenje oružja i za članove Hamasa koji su napustili Pojas kako bi se obučavali u inozemstvu, ali su mislili da će jeftino kupiti mir ako se ne suprotstave organizaciji. Velika pogreška.

Godinama su nas zavaravali da misle da imaju jaku obavještajnu pokrivenost u Gazi i pristup Hamasu. Mislim da nisu unaprijed znali za napad sedmog oktobra. I oni su kupili šutnju i laži Hamasa. Niti su njihove veze s organizacijom pomogle u osiguravanju oslobađanja talaca. Prvi dogovor s taocima sklopio je Katar, koji se ponaša odgovorno i danonoćno radi na pronalaženju rješenja. Egipćani ne mogu isporučiti robu.

Ako želimo riješiti problem Gaze, moramo zapečatiti brod. Nema smisla začepiti rupu s jedne strane kada voda može ući s druge strane. Moramo zahtijevati da egipatska vlada počne ispravno funkcionirati i prestane skrenuti pogled, da zatvori tunele ispod granice u Rafi i pozabavi se krijumčarskim rutama. Američka vlada je garant izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma. Vrijeme je da Washington nešto poduzme.

Izrael se povukao s poluotoka pod uslovom da to ne postane teritorija koja bi ugrozila postojanje države. To je osnova mirovnog ugovora. Egipat ne ispunjava ovaj uslov. Ne napada direktno Izrael, ali njegova apatija i neaktivnost omogućili su Hamasu da pripremi svoj napad na Izrael. Ako ne prepoznamo problem, ne možemo ga riješiti. Dosta sa sastancima u luksuznim restoranima u Kairu. Vrijeme je za terenski rad u Rafi.