Edin Forto, ambasadorče koje je iz cementare lansirano u fotelju prvo kantonalnog premijera pa onda i državnog ministra, proveo je cijeli utorak praveći budalama sve one koji su pratili šta se dešava u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Forto je, nervozno pokušavajući ispuniti želju Draganu Čoviću da mu zeta Davorina Primorca doživotno cementira u fotelji direktora BHANSA, prijedlog zakona o toj agenciji „žurno“ poslao pred parlamentarce.

Kako je svima bilo jasno da u zakonu nema ničega što bi opravdalo nakanu da se za njega glasa po hitnoj proceduri, osim doživotnog mandata za zeta gazde HDZ-a i HNS-a, koji troši već drugi mandat na toj unosnoj dužnosti, prijedlog nije prošao. Što je kod Forte izazvalo stanovitu nervozu. Pa je, kao da smo svi od juče, izjavio da mu nije jasno što se uskovitlala prašina zbog zakona o agenciji za koju do juče niko nije ni čuo?!

Dobro, jasno je da Forto ne zna i ne prati skoro pa ništa i da, kao većina njegovih partnera iz „trojke“ misli da je svijet počeo sa njima ali izjaviti da niko do sada nije ni čuo za BHANSU bagatelisanje je intelekta ovdašnje javnosti. Jer upravo je o zetu i agenciji koja je postala haman pa privatno vlasništvo HDZ-a napisano na desetine tekstova, snimljeno još najmanje toliko televizijskih priloga da javnost itekako zna šta je BHANSA i ko joj je na čelu čak i kada joj nije baš najjasnije čime se bavi.

Konačno, saznali su za nju i kada je Forto svoju savjetnicu Sanju Škuletić-Malagić imenovao u Vijeće BHANSA kao bošnjački kadar za mjesečnu naknadu od 800 maraka.   

Forto je buran dan zaključio gostovanjem u jednom od ovdašnjih televizijskih studija kada je, između ostalog, izjavio da „osuđenim kriminalcima nije mjesto u televizijskim studijima“. Očito, aludirao je na Fadila Novalića i njegovo gostovanje u studiju televizije Hayat, na intervju koji je uzburkao javnost i ogolitio igranku osmišljenu da se kriminalizira SDA i Novalića otjera u zatvor.

Takav stav donekle i ima smisla da nije jedne „sitne sitnice“ – nametnuta vlast „trojke“ u svoju je koaliciju primila i na mjesto ministra postavila osobu koja je čak dva puta presuđivana. Rano Isak, „trojkin“ federalni ministar unutarnjih poslova prvi put je osuđen 2011. godine na dva mjeseca uvjetno zbog ugrožavanja sigurnosti prijetnjom novinaru. Tri godine kasnije Ramo Isak je osuđen na šest mjeseci uvjetno zbog nasilničkog ponašanja. Prema presudi, Isak je u centru Zenice svojim džipom prepriječio put drugom vozilu i uz psovke udarao vozača drškom pištolja u glavu.  

Suđeno mu je i 2016. godine, ali je predmet ušao u zastaru. Razlog za suđenje opet je bilo nasilničko ponašanje. Prema optužnici sa trojicom naoružanih muškaraca je prijetio govoreći: "Pucaj, pucaj, ubij ga!" Obje presude brisane su iz krivične evidencije. Presuđenim nasilnicima nije mjesto u ministarskoj fotelji.  No takvu rečenicu od Edina Forte nećete čuti.