Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je odnedavno novi fudbaler turskog velikana Fenerbahce, izjavio je kako je sretan što je došao u najveći turski klub. Džeko u svom prvom opširnijem intervjuu nakon dolaska u Fenerbahce za klupsku televiziju FBTV govorio o svojoj karijeri, kao i očekivanjima u Fenerbahceu.

Na samom početku razgovora, Džeko je na pitanje novinara FBTV-a kako se osjeća u Fenerbahceu kazao kako je veoma sretan i uzbuđen te kako se nada da će za jedno s Fenerbahceom napraviti "lijepe stvari".

Dodao je kako je prije dolaska znao mnogo o Fenerbahceu, podsjećajući kako su ranije bosanskohercegovački fudbaler Elvir Bolić i Elvir Baljić igrali u ovom klubu, kao i da je Baljićev prelazak iz Fenerbahcea u Real Madrid jedan od najvećih transfera tog vremena.

"Već sam znao dosta o Fenerbahceu. To je najveći turski klub. Zato sam i došao u Fenerbahce. Nadam se da ćemo zajedno osvojiti mnogo trofeja", rekao je Džeko.

Kapiten "Zmajeva" kazao je također kako je sretan jer je veoma dobro primljen u klubu, kako od trenera i saigrača tako i od svih uposlenika kluba, te kako se u Istanbulu osjeća kao kod kuće.

Dodao je kako je jučer s trenerom Ismailom Kartalom održali sastanak na kojem je jasno i otvoreno iznio svoja očekivanja, kakav klub želi, kakvu igru trebamo igrati.

"Bio je to jedan pozitivan sastanak. Ja sam došao u najveći turski klub, Fenerbahce. Utakmice koje su pred nama moramo pobjeđivati", kazao je Džeko.

Dalje je rekao kako mu je poznato kakva atmosfera vlada u turskom fudbalu, te kako se igra pred punim tribinama. U tom smislu, dodao je, nestrpljiv je da odigra i prvu utakmicu.

"Bosanci koji su ranije ovdje igrali govorili su mi o toj atmosferi. Kako vrijeme prolazi, mislim da je turska liga došla do puno bolje tačke. Stadioni su puni. Liga se također razvija s vremenom. I ja se veselim početku lige", kazao je Džeko.

Novinare FBTV-a zanimalo je i odakle dolazi nadimak najboljeg bosanskohercegovačkog fudbalera "Dijamant", a Džeko je pojasnio kako je sportski komentator Marjan Mijajlović prvi koristio daj naziv, koji se i zadržao.

Džeko je odgovorio i na "nezaobilazno“ pitanje, koji mu je najdraži pogodak u karijeri, na što je rekao kako je teško birati najdraži pogodak.

"Po mom mišljenju, moj najbolji gol u Ligi prvaka bio je onaj koji sam postigao u gostima kod Chelseaja u dresu Rome. Taj pogodak može se smatrati najboljim pogotkom za mene. Taj gol na Stamford Bridgeu kod mene je proizveo sjajne osjećaje", zaključio je Džeko.