Od fijaska UN misije Holandskog bataljona u Srebrenici ta je kraljevina vezana više od većine zemalja Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu. Od finansijskih poticaja brojnim projektima vezanim za Srebrenicu do brojnih investicija. Od zaoštravanja političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini prošle godine rastao je i interes holandske politike za aktivnije uključenje. Pokazali su to holandski zastupnici u Evropskom parlamentu, ali i sve više zastupnika u Holandskom parlamentu (Tweede Kamer).

Potvrda ovih namjera jeste prijem na najvišem nivou u Den Haagu za Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovini koji dolazi u dvodnevnu posjetu Holandiji početkom naredne sedmice. Kompletan protokol posjete još nije poznat.


Almir Šahović, ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji 

“Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića posljedica je našeg intenzivnog dijaloga s holandskim vlastima već duži period. Holandija je jedna od najprincipijelnijih zemalja članica Evropske unije po pitanju Bosne i Hercegovine. Oni razumiju situaciju i snažno podržavaju našu zemlju na njenom evropskom putu”, rekao je za Stav ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji Almir Šahović, posebno ističući redovne kontakte s članovima Holandskog parlamenta, koji ima vrlo snažnu ulogu u demokratskoj tradiciji ove zemlje i zato im s pažnjom pristupaju.

Predsjedavajući Džaferović planira i susrete s predstavnicima bosankohercegovačke dijaspore tokom dvodnevnog boravka u Holandiji.