Fudbaleri Dynamo Kijeva i Galatasaraya u Istanbulu su odigrali humanitarni meč za pomoć djeci žrtvama rata u Ukrajini, a kijevski klub je slavio pobjedu rezultatom 3:1.

Za pobjedu ukrajinskog tima golove su postigli Vitalij Bujaljski, Artem Besedin i Viktor Cigankov, dok se u strijelce u redovima Galatasaraya upisao Basir Alper Yilmaz.

Meč sa tribina stadiona “Nef“ u Istanbulu gledalo je blizu sedam hiljada gledalaca, koji su ovacijama pozdravili fudbalere oba tima i njihovu humanu misiju.

Dynamo Kijev je ranije najavio seriju humanitarnih utakmica u kojim će sa evropskim fudbalskim velikanima prikupljati pomoć za ratom pogođeni narod Ukrajine.

Kijevski klub je tu humanitarnu turneju pokrenuo pod nazivom “Utakmica za mir“, a u glavnom gradu Poljske Varšavi već su igrali protiv tamošnjeg kluba Legije. I u toj utakmici su Kijevljani slavili pobjedu rezultatom 3:1.

“Ove utakmice se igraju kako bi se međunarodna zajednica informirala o užasnom ratu u Ukrajini i kako bi se prikupila sredstva za podršku Ukrajincima koji su pogođeni ruskim napadima“, navodi se u saopćenju Dynamo Kijeva.

Rusija je rat protiv Ukrajine pokrenula 24. februara, a prema podacima Ujedinjenih nacija do sada je u toj zemlji ubijeno najmanje 1.964 civila, a 2.613 je ranjeno. Više od 4,7 miliona Ukrajinaca je do sada pobjeglo u druge zemlje, a više od 7 miliona je interno raseljenih, podaci su to UN-ove agencije za izbjeglice.