Sukob koji već dugo tinja, sukob Kemala Ademovića s članovima takozvanog gatačkog klana, u kojem je Naša stranka kolateralna šteta, dobio je ove sedmice svoj novi zaplet. Podsjetimo, u NiP-u postoje dvije zavađene struje, jednu predvodi Kemal Ademović a drugu rođaci Denis Zvizdić i Aljoša Čampara.

Sukob je na vidjelo, van kafanskih kuloara, izbio kada su članovi NiP-a iz sarajevske općine Centar pokrenuli postupak smjene načelnika Srđana Mandića, šarlatana kojeg je na tu dužnost imenovala Naša stranka, a podržala koalicija takozvane „trojke“.

To što je Mandić elementarno nesposoban za načelničku dužnost nije bio okidač za pokušaj njegove smjene, u tom su se procesu bildali unutarstranački mišići i pokazivalo čiji je veći. Utjecaj u stranci, jasno. Mandićev opoziv pokrenuli su vijećnici NiP-a predvođeni Jasminom Ademovićem, sinom prvog zamjenika predsjednika NiP-a Kemala Ademovića.

Sukob je dobio na intenzitetu ove sedmice tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Zasjedanje je prekinuto kada su zastupnici Naše stranke, uvrijeđeni zbog glasanja dijela zastupnika Naroda i pravde o izvještaju Javnog preduzeća „ZOI '84“, napustili zasjedanje. 

Naime, na dnevnom redu bili su izvještaji o radu nekoliko javnih poduzeća, „ZOI '84“ Olimpijski centar Sarajevo, Centar Skenderija i „Sarajevo-šume“. Kulminiralo je na izvještaju „ZOI-ja '84“, na čijem je čelu Jasmin Mehić, kadar Naše stranke blizak predsjedniku Edinu Forti. Svi su izvještaji oboreni, uključujući i „ZOI-jev“, za koji je valjda bilo očekivano ili dogovoreno da ipak dobije podršku.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke, tražila je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika. Tada se ispostavilo da su NiP-ovci Mersiha Mehmedagić, Elmedin Okerić i Rusmir Pobrić bili suzdržani, što je rezultiralo obaranjem izvještaja. Glasanje je bilo dokaz netrpeljivosti kadrova NiP-a, a koja imaju itekakvog utjecaja na kompletnu ambasadorsku koaliciju, a dodatni dokaz za to jeste glasanje kojim je oboren izvještaj preduzeća „Sarajevo-šume“, kojim rukovodi NiP-ov kadar, ali onaj iz struje Kemala Ademovića. Ademoviću odani kadrovi u Skupštini KS na čelu s predsjedavajućim Elvedinom Okerićem kod glasanja za izvještaj „ZOI-ja“ bili su suzdržani. To je razbjesnilo Našu stranku, jer na čelu „ZOI-ja“ je kadar bitan Edinu Forti, a Edin Forto bitan je Elmedinu Konakoviću.

Sličnu epizodu gledali smo kada su Konaković i njegova struja u NiP-u (Zvizdić i Čampara) vršili pritisak na vlastite stranačke kadrove da Mandića ostave u načelničkoj fotelji. Treba kupiti kokice, nove epizode uzbudljive telenovele tek slijede.