Putinovo, selo koje je dobilo ime po Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, dekorisano je simbolom Z na majicama mještana, simbolom brutalnog napada na Ukrajinu i slikama Putina te ratnog zločinca Radovana Karadžića. Nije to u Rusiji. Niti u Bjelorusiji, nego u Srbiji, zemlji koja je “prvi kandidat za pridruživanje EU” i koja je dobila milione eura iz EU fondova.

Po nekim državnicima, nije to nepoznata praksa, ulice i trgovi dobijaju imena, pa čak i cijeli gradovi. Ali je rijetko gdje zabilježeno da selo, da budemo precizniji, jedan zaseok, dobije ime po nekom državniku, kao što je to slučaj sa selom Putinovo.

“Naše je selo dosad nosilo tursko ime Adžinci, i to nam se nikad nije sviđalo, pa smo ga sad odlučili preimenovati po našem prijatelju iz Rusije Vladimiru Putinu”, objasnio je za srbijanske medije Miroslav Petrušić, stanovnik ovog sela 2016. godine, kada je ime promijenjeno. Miroslav je kazao da, dok neki drugi podižu spomenike Rockyju i Bruceu Leeju, oni su odlučili promijeniti ime sela, ali ne samo to, promijenili su i ime jedinoj kafani u selu kao i lokalnoj rakiji, koja je specijalitet ovog područja. Sve se sada zove Putinovo, a rakija “Putinovka”.

Putinovo je, zapravo, zaseok poznatijeg sela Gornji Gajtan u okolini Leskovca. Godine 2002. naselje je imalo 87 stanovnika, a prema popisu iz 1991, u selu je živjelo 106 stanovnika. Kako je pisala beogradska “Politika”, u Putinovu tokom cijele godine živi desetak starijih žitelja, ali u vrijeme ljeta dolaze mnogi penzioneri, ali i studenti i đaci, koji su porijeklom iz ove planinske nedođije, a žive u Beogradu, Nišu, Leskovcu i drugim mjestima. Ovaj kraj uveliko, također, posjećuju turisti iz cijele Srbije, ali i iz Rusije, kao i brojne novinarske ekipe iz zapadnoevropskih zemalja i sve njih najviše interesuje naziv sela i ime kafane. Seljani uvijek odgovaraju isto: ljubav prema Rusiji!

Centralno mjesto u selu jeste kafana “Krim”. Vlasnik kafane Mališa Petrušić, kako piše “Politika”, ne krije zadovoljstvo što se o njegovom selu sada zna mnogo više nego što je iko mogao da očekuje. U Putinovu, u kafani “Krim”, sada se govori i srpski i ruski jezik, uz nezaobilaznu zločinačku ikonografiju.