Parlament Republike srpske izglasao je danas dva zakona koji ugrožavaju ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i predstavljaju izravni izazov autoritetu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Glasovima zastupnika iz vladajuće većine, okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, prihvaćen je prijedlog zakona o nepokretnoj imovini te podržan nacrt zakona o uspostavi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) RS-a.

Prvim je zakonom Narodna skupština RS praktično stavila izvan snage odluku bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna iz 2005. godine o zabrani raspolaganja državom imovinom sve dok se u Parlamentu BiH ne donese zakon koji će urediti to pitanje.

Ashdownova je odluka bila temeljena na činjenici da je BiH kao pravni nasljednik nekadašnje Socijalističke Republike BiH ujedno sukcesor sve tadašnje društvene imovine.

Vlasti RS na Dodikov su direktan poticaj odlučile srušiti odluku visokog predstavnika i jednostrano preuzeti nepokretnu imovinu na teritoriji tog entiteta čiji je titular BiH kao država.

Nacrt zakona o VSTV-u RS predviđa pak preuzimanje ovlasti koje od 2004. godine ima VSTV BiH kao tijelo koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje u cijeloj državi.

Taj bi nacrt sada trebao ići u javnu raspravu i onda u formi prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu. 

Iz OHR-a, Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a ranije su upozorili kako Parlament RS-a potporom ovim zakonima dovodi u pitanje vladavinu prava i same temelje Daytonskog sporazuma.

Stajalište je EU kako posebice zakonom o entitetskom VSTV-u RS zapravo blokira put BiH ka članstvu u Uniji.

Predlaganje spornih zakona oštro su kritizirali i zastupnici opozicije.

Nakon sjednice NSRS-a u Sarajevu je hitno održano vanredno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIC-a u saopćenju nakon sastanka navodi se da su nedavni potezi entitetskih vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog VSTV-a "jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustava i pravnog poretka BiH".

"Usvajanje zakona o VSTV-u RS-a bilo bi nespojivo s procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava. Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS-u", navode oni.

Ističu da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Poručuju da je uloga državnog VSTV-a "njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji".

"Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i utjecaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno stjecanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU", ističu iz PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza, koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

"Konkretno, PIC ohrabruje poslanike u Parlamentu BiH, koji su izabrani iz RS-a, kao i sve druge izabrane predstavnike, da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Evropske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", poručuje se.

Na kraju zaključuju da visoki predstavnik i PIC "neće dozvoliti da bilo koji akter podriva VSTV".

"PIC će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji s visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH", potcrtali su u zajedničkom saopćenju ambasadori PIC-a.