Drugo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) završeno je na današnji dan 1944. godine u Sanskom Mostu.

ZAVNOBIH je bio najviši politički predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine i sastojao se od 173 vijećnika.

Dan uoči završetka drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a donesena je Deklaracija o pravima građana u Bosni i Hercegovini, političko-ustavni dokument koji je imao veliku važnost za razvoj državnosti.

˝U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnom -oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čijem su temelju uzidane kosti njihovih najboljih sinova, da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju˝, navodi se u Deklaraciji.

Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u Deklaracija je garantovala ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata u BiH koja je njihova zajednička i nedjeljna domovina. Također, bila je garantovana i sloboda vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti, sloboda zbora i dogovora, udruživanja i štampe, lična i imovinska sigurnost građana, kao i sloboda privatne inicijative u privrednom životu. Osim toga, žene su dobile ravnopravnost u odnosu na muškarce, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti.

Deklaracija je omogućila i izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini, a biračima je omogućeno tajno glasanje na osnovu općeg, jednakog i neposrednog prava glasa. Aktivno i pasivno izborno pravo garantovano je svakom građaninu i građanki koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona.

Deklaracija predviđa i da će se svim radnicima grada i sela obezbijediti život u skladu sa savremenim shvatanjima socijalne pravde i dostojanstva čovjeka.

Borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije dobili su pravo bez obzira na godine starosti.

Na polju pravosuđa, svakom je građaninu zajamčeno pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti, a istaknuto je da niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.

Inače, održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBIH-a, i to: prvo u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944, a treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine. Na trećem zasjedanju ZAVNOBiH je prerastao u Narodnu skupštinu Bosne i Hercegovine.