Palača Topkapi jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Istanbulu. Nekada administrativno središte Osmanskog carstva, danas je ona nacionalni spomenik un utar kojeg je vrlo posjećen muzej. Ona je ogroman kompleks, u brojnim dvorištima, vrtovima, paviljonima i riznicama lako je promašiti jednu bistu.

Riječ je o spomeniku bradatom čovjeku u prirodnoj veličini, pod turbanom, čija lijeva ruka počiva na globusu. Taj čovjek, po imenu Dragut, bio je jedan od najcjenjenijih osmanskih admirala. A ujedno i strašna noćna mora bezbrojnih mediteranskih naroda.

Rođen je 1485. na obali Egejskog mora, u gradu koji će na kraju prihvatiti ime Turgutreis u njegovu čast. U dobi od 12 godina već je privlačio pozornost svojom vještinom rukovanja kopljem i strijelama. U tako mladoj dobi regrutiran je u osmansku vojsku. Taj će dječak uskoro razviti svoje vještine mornara i rukovanja topovima. Brzo se počeo isticati taktičkim vještinama koje su mu na kraju donijele slavu. A 1517. godine imao je priliku otploviti u Kairo kako bi sudjelovao u osmanskom osvajanju Egipta.

Tri godine kasnije, 1520., pridružio se floti čuvenog Barbarosse, koji će postati njegov mentor i najbolji prijatelj. Nakon toga će se Dragutovo ime izgovarati sa sve većim strahom u cijelom evropskom kršćanstvu. Sicilija, Napulj, Venecija, Albanija, Kreta, Malta, otok Gozo, Papinska država... Jedna za drugom gledali su svoje zarobljene brodove, svoje napadnute utvrde i uništenu vojsku.

Sredinom 16. stoljeća na red je došla i obala Španije, odnosno, današnje Katalonije. Gotovo tisućljeće, katalonsku obalu su načpadali brojni gusari. Ali od svih, onaj koji je izazvao najveći strah bio je Dragut. Dragutova lukavost i okrutnost postale su legendarne.

Dokaz za to bila je akcija u Pinedi de Mar, blizu Barcelone, ​​1. avgusta 1545. Grad, u to vrijeme nazvan Pobla de Sa Boada, još je spavao kada su stotine gusara iznenada upali u njega. Bio je to nemilosrdan napad. Svaki peti stanovnik ubijen je ili otet.

Ova je epizoda zauvijek obilježila lokalnu historiju a o njoj postoji i zapis u lokalnoj crkvi. Prije četiri godine o njemu je snimljen i kratki film.

U to se vrijeme promijenio profil katalonske obale, zbog napada otomanske flote. Od Empordà do juga Barcelone mogle su se vidjeti plaže i litice na kojima su izgrađene brojne utvrde.

Barcelona je zbog Draguta bila u stalnoj panici pa su se branili čak i od prijatelja. Prvi put, 1551. godine, kada je francuska flota neočekivano stigla u luku. Stanovništvo, još pod dojmom nedavnih Dragutovih napada na Napulj i Siciliju, mobiliziralo se da odbije eventualni napad. Nakon četiri godine, 1555., panika se ponovno proširila. Tom prilikom su se približavale galije koje su pratile princezu od Salerna. Obrana grada došla je na njih ispaliti đulad iz svojih topova.

Dragut je napadao i Valenciju i Baleare. U noći 25. maja 1550. opustošili su grad Culleru i oteli žene i djevojke u zamjenu za veliku otkupninu. Nakon tih događaja, Cullera je godinama bila pusta.

Danas se ta općina može pohvaliti da ima jedini muzej u Španiji posvećen piratstvu, koji se nalazi u špilji u kojoj su napadači čekali trenutak napada. Općina je prije dvije godine premijerno izvela i simfoniju Dragut, kompozitora i dirigenta iz valencije, Ferrera Ferrana.

Dragutove avanture ovjekovječene su i u djelu Miguela de Cervantesa a i brojni drugi pisci i pjesnici posvetili su mu redove.

Dragut je 23. juna 1565. godine tokom opsade Malte. Nakon 36 dana borbe, tokom osvajanja utvrde San Telmo, krhotine nastale eksplozijom topovske kugle smrtno su ga ranile ispod uha.  Dragut je izdahnuo nakon što je saznao da je utvrda zauzeta. Njegovo tijelo pokopano je u džamiji koja nosi njegovo ime u Tripoliju, skromnoj konstrukciji bijelih zidova okrenutoj prema Mediteranu.