“Evropa kakva jeste više ne funkcionira. Ovo je kritičan trenutak i mora postati država." Uzbuna je to koju bivši talijanski premijer Mario Draghi diže po Evropi, povodom predstavljanja knjige 'Kad smo bili gospodari svijeta. Rim: Beskrajno Carstvo', pisca i novinara Alda Cazzulla. Bivši predsjednik Evropske centralne banke, koji nerado daje intervjue, govorio je jasnim i posebno zabrinutim tonom kao nikada prije o Evropskoj uniji (EU), u svom prvom intervjuu otkako je napustio palaču Chigi, sjedište predsjedništva talijanske vlade, prije nešto više od godinu dana.

„Model rasta je nestao i moramo ponovno izmisliti način rasta, ali da bismo to učinili, moramo postati država. Evropsko tržište je premalo i zapravo se sastoji od mnogo odvojenih tržišta. Stoga, kada se firma rodi i raste, možda će se radije preseliti u Sjedinjene Države", istakao je.

Draghi je objasnio zašto je Evropa daleko od ideje o jedinstvenom političkom entitetu: «Tržište je podijeljeno: naprimjer, za lijekove u Sjedinjenim Državama postoji samo jedna agencija, u Evropi ih ima 27. Druga je po izdvajanjima za odbranu iza SAD-a, ali s 27 vojski. Sada su izazovi nadnacionalni, počevši od borbe protiv klimatskih promjena.”

Upravo, u pogledu odbrane, Draghi je iznio još jednu kritičku opasku: "Moramo bolje koordinirati potrošnju: naša je tri do pet puta veća od ruske."

Bivši predsjednik Evropske centralne banke opisao je proširenje Evropske unije bez postavljanja čvrstih temelja s pravilima kao "kolosalnu grešku" te pojasnio:  "Krajem 1990-ih, kada se odlučivalo o proširenju bez promjene pravila za odluke koje moramo usvojiti, napravili smo kolosalnu pogrešku. Zadržali smo ista pravila kao kad smo bili samo dvanaestorica. Očito stvari ne funkcioniraju."

Draghija je za pomoć zamolila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen da identificira slabosti evropske konkurentnosti i iznese prijedloge reformi. Uzimajući u obzir njegove izjave može se zaključiti da njegov projekat neće biti stidljiv, već upravo suprotno. Pretpostavka je da je došlo vrijeme da Evropa postane država, iako se to ne može zamisliti kao neposredni cilj.

“Moguće je da oni koji danas imaju dvadeset godina vide ovaj cilj”, rekao je Draghi. “Sada je najvažnije shvatiti kako pokrenuti evropske fondove koji finansiraju odbranu i borbu protiv klimatskih promjena.” Nadalje, dodao je, potrebna je koordinirana vanjska politika jer se ministri vanjskih poslova viđaju, ali ne mogu postići dogovor. "Mi trebamo razmišljati o većoj političkoj integraciji, o istinskom Evropskom parlamentu."

Draghi je priznao da "u ovom trenutku postoji paraliza u donošenju odluka". Ali unatoč ovom "kritičnom trenutku", ostaje nada: "Nadati se da će nas na kraju one temeljne vrijednosti Evropske unije koje su nas pratile do ove tačke održati ujedinjenima: demokratija, sloboda, ljudska prava ."