Podsjetimo, Sud ga je provostepenom presudom proglasio krivim za genocid, deportacije, ubojstva, teroriziranje i uzimanje taoca. Odbrana Mladića u žalbenom postupku tražila je oslobađajuću presudu, alternativno umanjenje kazne ili ponavljanje postupka.

Pretresno vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio ove zločine u vodećoj ulozi kako bi se trajno uklonili muslimani i Hrvati u periodu od maja do novembra 1995. godine, kao i da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca.

Mladić je također kriv za zločine istrebljivanja i ubistva koji su bili dio cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen, "uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca".

U saopćenju se navodi da je utvrđeno da je kriv i za deportacije i nehumana djela. Ova tačka optužnice uključuje hapšenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata.

Mladić je kriv i zbog terorisanja i protivpravnog napada na Sarajevo. Od aprila 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperisano. Navodi se da je hiljade civila svih uzrasta ubijeno te da je Mladić bio učesnik ovog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilima Sarajeva. Kriv je i zbog uzimanja vojnika Ujedinjenih naroda za taoce.

Pretresno vijeće je Mladića oslobodilo samo po tački 1, kao što je bio slučaj i u prvostepenoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.