Na konferenciji za štampu održanoj nakon sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, predsjednik ove stranke Milorad Dodik najavio je da će u okolini Banje Luke sutra biti održan sastanak s predstavnicima stranaka “Osmorke” a već u ponedjeljak i s delegacijom HDZ-a BiH u prostorijama SNSD-a u Banjoj Luci. Poslije toga, može se očekivati da krajem iduće sedmice bude organiziran i zajednički sastanak SNSD-HDZ-“Osmorka”.

Dodik je kazao kako očekuje da se uskoro riješi situacija u vezi s izborom delegata za Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a da će ako to “bude rigidno i nepravedno usvojeno od strane Suda BiH”, onda SNSD imati tri delegata.

“Ali i to nam omogućava da budemo nezaobilazan faktor, ali očekujemo i tog četvrtog delegata”, kazao je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, rekao je da na sutrašnjem sastanku s "Osmorkom" neće biti riječi o podjeli funkcija, da je to prvi sastanak, ne računajući, valjda, zajedničko gledanje košarkaške utakmice s Elmedinom Konakovićem u Laktašima prije nekoliko dana.

Dodik očekuje da će Srbima pripasti Ministarstvo vanjskih poslova s obzirom na to da je prethodnih godina na njenom čelu bio Bošnjak, “a da li ćemo to smatrati eliminirajućim ako to ne dobijemo, vidjet ćemo”, kazao je Dodik

“Ključno je da dobijemo garancije da će se deblokirati procesi Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod… od toga zavisi i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema toga, nećemo ni ići u vlast. Ako može, s njima ćemo nastaviti da razgovaramo, ako ne može, tražit ćemo druge partnere”, rekao je Dodik otkrivši time šta mu lideri “Osmorke” moraju isporučiti žele li sudjelovati u državnoj vlasti. Poručio još i kako je svjestan da “u okviru ‘Osmorke’ ima i onih koji su ortodoksni”.

“Znamo da u sastavu te ‘Osmorke’ ima i onih koji su ortodoksniji od SDA u nastojanju da nema nacije, vjere pisma, imaju samo oni, ali te političke opcije su tako marginalne da su beznačajni pa se ne bih ni bavio ovim putem njima”, zaključio je Dodik objasnivši šta pod tom “ortodoksijom” podrazumijeva.