Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Rs ponovo je kritizirao prisustvo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ali i pohvalio ljude koji su se na protestima prije dva dana okupili u blizini entitetskih granica kako bi mu pružili podršku upravo iz razloga jer nije postupao u skladu s odlukama visokog predstavnika.

Dodik je u objavi na Twitteru (X) kritizirao i opoziciju u Rs-u.

˝Opozicija u Rs-u govori o svemu osim o tome da li je u redu da stranac dolazi u BiH i nameće zakone. Da li je u redu da stranac kaže da onaj ko ne poštuje njega, treba da ide u zatvor? Ne treba da gledaju na mene, nego na druge ljude u Rs-u. Opozicija o tome uporno šuti i govori neistine da se zaključci Narodne skupštine ne poštuju˝, naveo je Dodik.

On je istaknuo da je ponosan na sve koji su mu pružili podršku prilikom nedavnih protesta.

˝Ponosan sam na sve ljude koji su mi dali podršku, na sve građane koji su na protestima u petak pokazali snagu i volju da odbrane Rs. Ponosan sam i na svoje međunarodne prijatelje, koji ne mogu da shvate da može doći stranac i nametati zakone i da postoje Sud i Tužilaštvo BiH koji djeluju na osnovu toga. Tokom protekle sedmice prisustvovao sam tradicionalnom ´Kočićevom zboru´ na Manjači, te obilježavanju 25 godina SNSD-a u Prijedoru˝, naveo je Dodik.

Podsjećamo, nakon što je policija Kantona Sarajevo zabranila skup ˝Srpska pred sud˝ zakazan ispred Suda BiH u Sarajevu, organiziran zbog optužnice protiv Dodika, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Rs-a da dođu na međuentitetsku liniju na mirno okupljanje koje organiziraju kao podršku za Dodika. Tim je povodom na četiri lokacije na pola sata blokiran saobraćaj.

No, broj okupljenih građana Rs-a koji se odazvao protestima bio je možda ispod očekivanja, naročito u Nevesinju, a ni u Priboju kod Lopara autobusi kojim su dovoženi učesnici protesta nisu bili puni. Ipak, Dodiku je to bilo sasvim dovoljno da vjeruje da su svojim dolaskom ˝odbranili Rs˝ i da im ˝čestita˝.