Poslanici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) počeli su danas raspravu o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je naišao na niz kritika, javlja Anadolu.

U nacrtu se navodi da se ovim zakonom "osniva poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, uređuju uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija".

Predloženim nacrtom neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje ni obavljanje političke aktivnosti.

Neprofitne organizacije ukoliko ovakav zakon bude usvojen biće obavezne da Ministarstvu pravde RS-a dostavljaju polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava.

Predviđeno je da Ministarstvo prati aktivnosti neprofitnih organizacija kako na teritoriji RS-a, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a da ministar može podnijeti zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović obrazlažući zakon pred poslanicima, rekao je da postojeći Zakon o udruženjima i fondacijama jeste regulisao druga pitanja, ali nije regulisao javnost rada nevladinih organizacija.

Maja Dragojević Stojić iz Srpske demokratske stranke (SDS) je rekla da je tekst nacrta diskriminatoran, jer nije u skladu sa evropskim konvencijama i postojećim zakonima.

"Donošenje ovakvog zakona nema nikakvo opravdanje, i nakon kriminalizacije klevete još vodi u dodatni totalitarni režim", naglasila je ona.

Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP) rekao je da se predloženim rješenjem ne uvodi nikakav red u djelovanje ovih brojnih nevladinih organizacija nego im se sužava prostor za djelovanje i stvara dodatan pritisak.

Naglasio je da im je i sada zabranjeno političko djelovanje, kao i da su svi zakonski akti i propisi trenutno obavezujući za ove organizacije.

Crnadak smatra da je priča da je cilj donošenja zakona da se spriječe da

napadaju Ustav i ustavni poredak fasada da bi bio izvršen dodatni pritisak i gušenje sloboda, a da je nacrt pun nelogičnosti i stvari koje ne stoje.

Vladajućoj koaliciji poručio je prave fatalnu grešku optužujući ih da im je cilj da "zauzdaju jedan broj slobodnih medija, pojedinaca, političara".

"Pravite totalitarni mrak u kojem je samo ono što vi izdiktirate tačno, gasite civilni sektor, stavljate ljude pod neizdrživ pritisak", dodao je on.

Zagorka Grahovac iz Kluba poslanika Za pravdu i red navela je da je termin "agent stranog uticaja" u narodu uvriježen kao negativan. Istakla je da je ovo u paketu sa zakonom o kriminalizaciji klevete dalji korak u gušenju medijskih sloboda, obzirom da će uticati i na rade medija koji dobijaju finansijska sredstva iz inostranstva.