Predsjednik entiteta Republika srpska Milorad Dodik izjavio je kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za entitetsku televiziju RTRS Dodik je zaprijetio da će odcjepljenje odnosno proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka bude li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u januaru, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati Skupština Rs i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači "nezavisnost (od BiH) u svemu", pri čemu Rs neće sprečavati prolazak kroz svoju teritoriju, odnosno, uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

"Ne očekujemo da će se neko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne Rs. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječi dodir", kazao je.

Procijenio je kako će u takvom scenariju "Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju" no vjeruje kako prijatelji Rs to neće dopustiti. Na koje prijatelje tačno misli nije pojasnio, no poznato je da Dodik trenutno, osim u Beogradu, prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od januara slijedeće godine od Austrije preuzima komandu nad vojnim snagama Evropske unije u BiH (EUFOR), čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i garantirati slobodu kretanja kroz BiH jer je to obaveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a nekoliko puta je isticao kako je to obaveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tokom januara Parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.