Predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik izjavio je danas, nakon ročišta o izjašnjavanju o krivici, pred Sudom Bosne i Hercegovine da se radi o političkom procesu u kojem se želi obračunati s njim i Rs-om.

Tvrdi da iza svega stoji “udruženi kriminalni poduhvat” koju vodi ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, a u njoj su i visoki predstavnik Christian Schmidt i još neki stranci.

“Na ovaj način se razgrađuje BiH i ja ću se braniti ovdje i na svaki način kao predsjednik republike”, poručio je Dodik.

Smatra da je presuda protiv njega već donesena i da se sada “njima” žuri da ta presuda bude izrečena.

Istakao je da su Sud i Tužilaštvo BiH nelegalne i neustavne institucije i da će proces protiv njega pokazati postoji li u BiH Ustav ili ga nema.

Dodik je naglasio je da on, u skladu s ustavom Rs-a, potpisao ukaze za određene zakone koji su prošli svu potrebnu proceduru i na koje ni Klub Bošnjaka u Narodnoj skupštini nije uložio veto.

Potcrtao je da je u skladu s Ustavom BiH jedino Parlamentarna skupština BiH zakonodavno tijelo u zemlji i da neki neizabrani i neovlašteni stranci ne mogu nametati zakone.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs-a, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U optužnici je navedeno da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.