Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilježio je Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Svečanom skupu prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. No skandal je izbio kada je recitirana pjesma fašističke organizacije "Zbor" čiji je vođa bio nacistički kvisling Dimitrije Ljotić.

Koliko samo morbidno zvuči da je organizator priredbe 9. maja bio "Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačlkih ratova Srbije". Izgleda da srpski režim u Beogradu i njegovo dojenče u Banjaluci jedini problem vidi u tome što se još uvijek nikako ne mogu odlučili šta bi bili prije: Oslobodilački četnici, fašisti ili nacisti. Ovo je tekst srpske kvislinške "junačke" pjesme koju su u slavu Dana pobjede nad fašizmom slušali Vučić i Dodik. Zaista fašizam nije pobjeđen i njegov "duh silni živi izmeđ" Dodika i Vučića. 

MRTVI NISTE

Mrtvi niste, o druzi mili,
Još se čuje vaš gromki glas.
Vaš duh silni u nama živi,
Vaša duša lebdi izmeđ’ nas.

Vi ste pošli učitelju svome,
A u težak i krvavi boj,
I za našu lepu misao Zbora
Vi ste dali mlađan život svoj.

A kad dođe do sudnjega časa,
I poslednju reč kad dade Bog,
Svi će znati da ste hrabro pali
Za slobodu i za Kralja svog.

Počivajte druzi sad u miru,
Vaše delo nastavljamo mi,
A slobode kada danak sine,
Steg pobede nosićete vi.

Nikolaj Velimirović bio je episkop SPC-a tokom Drugog svjetskog rata. Novovijeki je obnovitelj svetosavske ideologije i predstavljao ju je kao paradigmu nove srpske stvarnosti. Duhovni je utemeljitelj i inspirator pokreta svetosavskog nacionalizma pod imenom “Zbor”, a jedan od njegovih najljućih predstavnika bio je i Nikolajev sljedbenik Dimitrij Ljotić, najpoznatiji srpski kvisling i nacistički saradnik, izvođač radova politike holokausta u Srbiji.

Nikolaj je za Jevreje pisao da su “zadahnuti smradnim duhom Sotone”, te da su krivi za “ubistvo Hrista”. Bez obzira na to što je i Hrist bio Jevrej, Nikolaj je pisao da je Jevreje tako učio “đavo, otac njihov”. U ime đavla, Sv. Save i duha Nemanjina, sveta su tri prsta Nikolaja Velimirovića, čiju ideologiju danas vjerodostojno preslikavaju udruženja građana opasnih namjera pod imenom “Obraz” i “Dveri”. Bez obzira na to da je Nikolaj bio genocidni manijak koji je prije Drugog svjetskog rata i dobitnik Hitlerova ordena, SPC ga je 2003. godine proglasila svecem pod imenom Nikolaj Žički.