Da su u Bosni i Hercegovini apsurdi na političkoj sceni svakodnevica već odavno je poznato, ali neki naprosto iznenade, pa i nasmiju javnost bez obzira na to koliko ozbiljni bili. Posljednji takav apsurd stiže iz manjeg bh. entiteta Republika srpska, od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koji je zatražio od vlade tog entiteta da izvrši pripremu novog seta zakona koji bi bili prilagođeni, vjerovali ili ne, evropskim konvencijama.

“Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama”, objavio je Milorad Dodika na svom Twitteru.

Da bi paradoks bio veći, riječ je o Zakonima o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivičnog djela te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka. Naglasio je i potrebu usvajanja novog Zakona o radu i postupanju predstavnika Rs-a na “zajedničkom nivou”, ali i obećao i izmijeniti zakone u vezi s ugrožavanjem drugih osoba cyber nasiljem.

Milorad Dodik, predvodnik liste političara u našoj državi po govoru mržnje, vrijeđanju i psovanju, ali i klevetama, sam se stavio u ulogu (do)nositelja evropskih vrijednosti. Suštinski, sam se bori protiv sebe. Međutim, imajući na umu da je Milorad Dodik politički gospodar manjeg bh. entiteta (sad će opet opsovati), nove zakonske odredbe neće se odnositi na njega i njegove jatake.

Da nije takva situacija i da nema utjecaja na pojedine činovnike u sudskoj vlasti, glavni državni tužilac Milenko Kajganić protiv lidera SNSD-a davno je trebao podići optužnicu zbog negiranja Genocida nad Bošnjacima, zbog otvorenih uvreda upućenim političkim oponentima i novinarima, ali i protiv armije njegovih botova koji djeluju u internet prostoru i koji se na najbrutalniji način obračunavaju s Dodikovim kritičarima.

Nažalost, u ovom slučaju nova zakonska regulativa u Rs-u bit će usmjerena protiv onih koji budu iznosili fakte poput, naprimjer, činjenica da Rs nije država i da bi trebalo sudski procesuirati sve one koji budu negirali ratne zločine.