Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorad Dodik komentirao je napad na Bošnjaka, povratnika Senada Sejfića, koji je bez ikakvog povoda pretučen u Gornjoj Kamenici kod Zvornika. Dodik je poručio kako „najoštrije osuđuje napad koji se desio u naselju Кamenica, kod Zvornika, te da je Republika srpska sigurno društvo za svakog njenog građanina“, te pozvao policiju i sudstvo da riješe slučaj.

Dodik apeluje, policija evidentira, a Bošnjake mlate. Ukratko, tako izgleda život Bošnjaka-povratnika u entitet Republika srpska. Oni postanu mete nakon svakog Dodikovog istupa u kojem govori o budućnosti zemlje, otcjepljenju i njemu dragim temama. Sada je povratnik pretučen nakon četničkog sijela kojem su prisustvovali Dodik i mlada nada srpske politike Jelena Trivić, na kojem se više niko nije ni trudio skriti četničku ikonografiju, odnosno šajkače i kokarde.

Deset napada u devet mjeseci, to je svakodnevnica „sigurnog društva za svakoga“. Podsjetimo, u Omeragićima kod Višegrada pretučeni su povratnici Fadil i Ajša Memišević. Nekoliko je puta u Bratuncu napadnut ugostitelj i povratnik Beriz Merdžić, vlasnik aščinice u kojoj svako malo napadnu njega ili njegove goste. U Bratuncu je pretučen i mladić Osman Mehanović. U Srebrenici je, zbog komentara na Facebooku, policija uhapsila Mirsada Omerovića zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“.

Omerović je komentarisao koncert 11. jula ove godine, veče nakon komemoracije i dženaze u Potočarima, kada su u dvorištu srebreničke crkve puštane srpske nacionalističke pjesme. „Ima li nas 50 dobrovoljaca večeras u Srebrenici da odemo ispred crkve u Srebrenici da vidimo ko i šta slavi?“, napisao je Omerović neposredno prije privođenja. Maloljetnog Ajdina Jusića iz Mahale kod Osmaka pretukla je policija tokom ispitivanja u policijskoj stanici. Kako je novinarima kazao njegov otac Juso, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog. „Međutim, umjesto da s njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a Rs odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju“, kazao je.

Konačno, 3. septembra je pred lokalnom džamijom u Kamenici napadnut Senad Sejfić. Njega su opkolila i pretukla dvojica komšija koji su se vraćali s teferiča u organizaciji Dodika i Trivićke. I niko ništa. Trojka se oglasila mlakim saopćenjem, punim općih mjesta, federalni ministar za izbjegle posjetio je Kamenicu i to je sve. Onaj koji bi trebao reagirati, Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, onaj za kojeg je Elmedin Konaković kazao da je „najbolji ikada“, vrijeme krati gledanjem utakmica tokom radnog vremena, a u pauzama skokne na ručak s federalnim ministrom Ramom Isakom. Povratnici su. očito, prepušteni sami sebi i vlastitom umijeću preživljavanja. Do kada će tako i kako će, vidjet ćemo.