Disneyjev Animirani film Čudesan svijet odnedavno se prikazuje širom Bosne i Hercegovine. Ovaj je film na stranici www.blitz-cinestar-bh.ba opisan kao originalna porodična akcijska avantura studija Walt Disney Animation u kojoj “legendarna porodica istraživača pokušava ploviti neistraženom, tajanstvenom zemljom zajedno sa šarolikom ekipom koja uključuje nestašnu mrlju, tronožnog psa i mnoštvo proždrljivih stvorenja”.

U vezi sa sadržajem ovog filma namijenjenog djeci neki su roditelji iz Sarajeva i Tuzle kontaktirali portal Klix.ba.

“Skupa s bratom sam odveo djecu u kino u Tuzli i bili smo iznenađeni sadržajem animiranog filma jer nigdje u najavi ne piše da on propagira homoseksualizam. Ja, ali i ostali roditelji u kino dvorani ostali smo šokirani jer vidimo da se i na ovakav način urušavaju sve porodične vrijednosti, a podmeće nam se da su dva gay dječaka općeprihvaćena pojava”, kazao je za Klix.ba roditelj iz Tuzle.

Sličnog je mišljenja i roditelj iz Sarajeva, koji se također javio redakciji portala Klix.ba.

“Film se ‘vrti’ oko porodice Klejd, opisane kao ‘legendarna porodica istraživača’. Njihov sin Itan je otvoreno homoseksualac i privlači ga njegova simpatija Diazo. U najavi filma nećete dobiti bilo kakve inpute o ovome. Invazija na našu djecu, s novim ljudskim slobodama, počela je već odavno, samo je za početak mlađoj populaciji bitno prenijeti je kroz animirane filmove”, kazao je drugi roditelj.

Kulturni centar u Novom Pazaru povukao je s repertoara ovaj film krajem novembra navodeći da je to učinjeno na zahtjev roditelja.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli u ovoj ustanovi, čiji je osnivač lokalna samouprava, roditelji, koji su s djecom gledali premijeru ovog crtanog filma, “negodovali su zbog ‘propagiranja homoseksualnosti’, tako da on nije ponovo emitiran”.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru za RSE su kazali da nisu imali uvid u sinopsis filma, te da su se obratili distributeru tražeći da im ubuduće šalje detaljnije opise radnji filmova koje bude slao.

Film Čudesan svijet bio je najgledaniji prošlog vikenda u Srbiji.

Jedan od junaka ovog filma je tinejdžer zaljubljen u drugog dječaka. Kada svome ocu kaže kako se osjeća, otac ga podržava i daje mu ljubavne savjete ne osvrćući se na to u koga je dječak zaljubljen, dio je sadržaja ovog dječijeg animiranog filma.