Nova studija otkrila je da brzina kojom metaboliziramo kofein u našem organizmu može utjecati na našu tjelesnu težinu. S obzirom na to da je riječ o još uvijek preliminarnim rezultatima, naučnici ukazuju na to da će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi utvrdili je li ispijanje koje šoljice kahve više od prosjeka zaista zdravstveno blagotvorno.

Dipender Gill s Imperial Collegea u Londonu bio je dio tima istraživača koji su radili na studiji. Rekao je da se ovo novo istraživanje bavilo i utjecajem genetike, što čini nalaze dosta detaljnijim od onih koji su prethodno dobijeni. Kako objašnjava, prethodne studije nisu mogle pokazati uzročno-posljedičnu vezu između kofeina i tjelesne težine te genetike. Nada se da će se ova nova otkrića koristiti "za usmjeravanje daljnjih istraživanja koja bi mogla uključivati i potencijalne kliničke studije".

"Oko 95 posto unesenog kofeina metabolizira enzim, a dva gena nazvana CYP1A2 i AHR utječu na funkciju i razinu tog enzima. Posmatrajući ove genetske varijante koje uzrokuju da ljudi brže ili sporije metaboliziraju kofein, studija je otkrila da sporiji metabolizatori imaju višu razinu kofeina u plazmi te da imaju niži indeks tjelesne mase i manji rizik od dijabetesa. To radi kofein u plazmi", rekao je.

Gill je dodao i to da na razini populacije ovo znači da ljudi koji sporije metaboliziraju kofein imaju veću vjerovatnoću da će biti mršaviji i imati manji rizik od dijabetesa.

"Ako ste brži metabolizator, imate niže razine kofeina u plazmi te ste, u prosjeku na razini populacije, pod nešto većim rizikom od dijabetesa i imate nešto viši indeks tjelesne mase."

Međutim, jasno je dao do znanja da ljudi za sada ne bi trebali mijenjati svoje navike.

"Ljudi svakako ne bi trebali početi piti više kahve ili čaja bogatim kofeinom kako bi pokušali izgubiti na težini, a to je i zato što kahva, čaj i generalno kofein također mogu imati i štetne učinke. Nekim ljudima može biti teško zaspati, a neki ljudi mogu dobiti palpitacije, pa mislim da, na temelju ove studije, ljudi ne bi trebali mijenjati svoj životni stil ili ponašanje, ali bi se naši nalazi trebali koristiti za usmjeravanje daljnjih istraživanja, uključujući potencijalne kliničke studije."

Dipender Gill je rekao da trenutno nije jasno koji tačno dio stanovništva brže metabolizira kofein.

Studija je obuhvatila gotovo 10.000 ljudi koji su učestvovali u šest dugotrajnijih istraživanja.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu BMJ Medicine.