Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo upozorio je na to da prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavu KS i Poslovniku Skupštine KS mandat ministru može prestati samo na dva načina i to ostavkom ministra ili smjenom Vlade koju autonomno, a ne na osnovu podnesene ostavke premijera, pokreće Skupština KS.

Kako je podsjetio, Ustavni sud FBiH je u presudi u predmetu ostavke ministra Desnice Radivojevića 2012. godine eksplicitno zauzeo stav da mandat pripada ministru, a ne stranci. Kada se radi o prestanku mandata na osnovu ostavke, Ustavni sud je naglasio da javna funkcija može prestati samo voljom njenog nosioca, ali da ta volja treba da odgovara stvarnoj volji lica koje podnosi ostavku i da treba biti slobodno izražena.

U slučaju ostavke premijera Vlade KS Nihada Uka jasno je, prema riječima Mahira Devića, da ona ne odgovara njegovoj stvarnoj volji, niti je ona slobodno izražena, a još je jasnije da ministri u Vladi KS nisu izrazili volju da podnesu ostavku, već naprotiv.

“Ako mandat pripada ministru, a pripada, onda je jasno da ni premijer Vlade KS svojom ostavkom ne može ugroziti ustavno i zakonsko pravo ministra da vrši svoj mandat. Štaviše, Ustav FBiH, Ustav KS i Poslovnik Skupštine KS uopće ne predviđaju da podnošenjem ostavke premijera Vlade, mandat prestaje i ministrima. Takav institut u Ustavu FBiH, Ustavu KS i Poslovniku Skupštine KS jednostavno ne postoji. Takva mogućnost je propisana samo Zakonom o Vladi KS, ali je više nego jasno da zakon ne može imati veću pravnu snagu od Ustava FBiH, Ustava KS i Poslovnika Skupštine KS”, ističe Dević.

Kaže da se treba prisjetiti da je Ustavni sud FBiH vrlo često proglašavao neustavnim kantonalne zakone upravo zbog njihove suprotnosti s Ustavom FBiH, Ustavom KS i Poslovnikom Skupštine KS.

“S obzirom na to da ministru u Vladi KS mandat, na ustavan način, ne može prestati podnošenjem ostavke premijera Vlade, očito je da jedini način da KS ima ustavnu vladu predstavlja da Skupština KS ne prihvati ostavku premijera Nihada Uka ili da prihvati samo njegovu ostavku, bez smjene ministara i da pokrene proceduru imenovanja novog premijera. Gospodo iz 'Trojke', odaberite šta želite”, zaključio je Mahir Dević.