Ekstremno desna stranka Vox predstavila je izborni program od 100 tačaka koje su, uglavnom, antiimigrantske i antiislamske, a koje političke stranke u Španiji do sada nisu pokretale tokom predizbornih kampanja i o kojima se ranije nije mnogo razgovaralo.

Vox bi nakon 23. jula mogao doći na vlast u sklopu koalicione vlade s desničarskom Narodnom strankom (PP), koja je trenutno najveća opozicija.

Ova partija je, između ostalog, u svojim obećanjima vezanim za migrante, navela da će "neregularni migranti u Španiji ili legalni migranti koji počine zločine biti vraćeni u njihove domovine".

Također su obećali da treba povećati kazne kriminalnim grupama ili nevladinim organizacijama koje podstiču neregularne migracije.

Vox je poručio da će tražiti izmjene zakona za ljude koji ilegalno ulaze u zemlju i pokušavaju da steknu legalni status, a tražiće i da se više uči španski jezik i pooštre uslovi integracije u svrhu davanja državljanstva.

Ova ekstremno desna stranka također je navela u izbornom programu da će "fundamentalističke džamije biti zatvorene, a imami koji preziru žene i brane džihadizam biti protjerani".