Šesti val koronavirusa smanjio je drugu godinu zaredom tradicionalnu proslavu godišnjice zauzimanja Granade, čin kojim se obilježava 529. godišnjica osvajanja grada od strane katoličkih monarha.

Gradonačelnik Granade Francisco Cuenca naglasio je da je grad još jednom ostao vjeran svojoj historiji i tradiciji te da je obilježio historijski događaj u kojem je imao vodeću ulogu u osnivanju "Španije kakvu poznajemo".

Čelnik Granade također je poslao poruku "sklada, poštovanja i jedinstva zemlje koja mora razumjeti svoje razlike" u vremenu koje je opisao kao složeno i koje traži "toleranciju".

Tokom svečanosti lokalna predstavnica radikalne desničarske stranke Vox, Macarena Olona, zatražila je da se zauzimanje Granade proglasi državnim praznikom i Danom Andaluzije kao primjer kršćanskog identiteta i simbol kraja "muslimanske okupacije".

Desničarka iz Voxa istakla je kako je ovo veliki dan za Granadu, Andaluziju i Španjolsku te podsjetila na riječi kojima je kraljica najavila da će zauzeti ovu prijestolnicu Andaluzije. “Danas slavimo trijumf našeg kršćanskog identiteta, kraj muslimanske okupacije padom Nasridskog kraljevstva”, objasnila je Olona, ​​koja je zatražila da ova komemoracija dobije nacionalni karakter.