Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine komentirajući na Twitteru aktuelno političko stanje u državi naveo je da se ˝nazor-dilomata˝ (Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, op.a), izvjesno je, priprema za nove ˝debakl intervencije˝.

˝Povodom sve izvjesnije nove debakl-intervencije u demokratske procese Bosne i Hercegovine od strane jednog posve dekapacitiranog nazor-diplomate, Merkelovog ´trouble makera´ (uzrok problema) kojeg je ista, ne bi li mu malo digla poljuljani ugled (u saveznoj je vladi toliko bio nezgodan da su ga se svi htjeli kutarisati) i privila nešto mehko na povrijeđenu taštinu, ´parkirala´ na izvrsno dotirano mjesto Visokog predstavnika, želim unaprijed javno p(r)ozvati sve kolegice i kolege koji se budu našli u situaciji da glasaju/potvrde na taj način instaliranu federalnu vlast: Dobro razmislite kakav legitimet će vaša oktroisana vlada imati i kakvo će se mišljenje o vama u javnosti zacementirati˝, poručio je između ostalog Gratz.

 

On je dodao da niko ko vjeruje u izbore, ko drži do demokratije, do nezavisnosti i na kraju do sebe lično, neće pružiti podršku Schmidtu.

˝Bit ćete uljez. Bit ćete tiranija. Bit ćete bijeda naše zbilje i sramota. Možda nismo Švicarska, nemamo staloženost skandinavsku, pragmatičnost i pronicljivost anglosaksonskih zemalja, veliki kapital i prostorna bogatstva sila i velesila… Ali ne podnosimo kada nas se vrijeđa i ponižava. Nemirni smo i nezgodni kada nas pritisnu pa se moramo braniti. Ne dira nam se u djecu. Nepobjedivi smo pakao svakom uzurpatoru i tlačitelju. Poimenice ću vas sviju javno prozivati. I da, shvatite ovo kao pritisak. Šta ste mislili? Da nas nema koji ćemo vam se suprotstaviti˝, pita Gratz.