Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev rekao je da su najveći aerodrom u državi, onaj u gradu Almaty, zauzeli, kako je rekao, "teroristi" u srijedu navečer. Također je rekao da je oteto pet aviona.

"Terorističke bande zauzimaju velike infrastrukturne objekte, posebno na aerodromu Almaty, pet aviona, uključujući i strane avione," rekao je on, dodavši da je grad Almaty napadnut, uništen i vandaliziran.

On je takođe potvrdio da je tražio pomoć Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), vojnom savezu Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Ranije u srijedu Tokajev je upozorio da će "reakcije na nemire koje i dalje potresaju ovu centralnoazijsku zemlju biti žestoke".

Došlo je do nasilnih sukoba između snaga sigurnosti i demonstranata koji zahtijevaju da se poništi odluka o povećanju cijena prirodnog gasa.

Tokajeva rezidencija u glavnom gradu je u međuvremenu zapaljena, javljaju lokalni mediji.

U mešuvremenu je Rusija poslala padobrance u Kazahstan kao dio međunarodnih mirovnih snaga kako bi ugušili smrtonosne nemire u toj centralnoazijskoj zemlji, saopštio je vojni savez bivših sovjetskih država.

Ranije je kazahstanska policija saopštila da su snage "eliminisale" desetine izgrednika u najvećem gradu Almati, dok su nemiri izazvani poskupljenjem goriva prerasli u najveće proteste od nezavisnosti 1991. godine.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokayev apelovao je na intervenciju Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), vojnog saveza Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, okrivljujući za nasilne proteste „terorističke“ bande obučene iz inostranstva.

Nekoliko oklopnih transportera i desetine vojnika ušlo je u četvrtak ujutro na glavni trg u Almatiju gdje stotine ljudi već treći dan protestuje protiv vlade, javili su dopisnici svjetskih medija.

Državna televizija je također rekla da je Nacionalna banka Kazahstana odlučila da obustavi rad banaka u zemlji radi sigurnosti njihovih radnika. Internet u zemlji uglavnom ne radi.

Osam policajaca i pripadnika Nacionalne garde ubijeno je u neredima u utorak i srijedu, objavila je u ruska državna agencija Sputnjik, citirajući kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Ruske novinske agencije, citirajući kazahstanske medije, kasnije su saopštile da su dva vojnika takođe ubijena u, kako su opisali, antiterorističkoj operaciji na aerodromu Almati.

Prvog januara 2022. godine, cijene tečnog naftnog gasa (TNG), koji se koristi za pogon mnogih vozila, a inače je jeftiniji od benzina, otprilike su se udvostručile jer se vlada odlučila da prestane s kontrolom cijena.

Taj potez izazvao je masovne demonstracije i u Almatyju i u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu.