Demokratska stranka predsjednika Joea Bidena zadržala je kontrolu nad Senatom Sjedinjenih Država nakon pobjede u teškoj utrci u državi Nevada.

Novinska agencija Associated Press proglasila je demokratsku senatorku Catherine Cortez Masto pobjednicom u zapadnoj državi kasno u subotu.

  
Njena pobjeda nad republikanskim izazivačem Adamom Laxaltom – kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump daje demokratama 50 mjesta koja su im potrebna za efektivnu većinu.  

Demokratska kontrola Senata osigurava lakši proces imenovanja Bajdenovog kabineta i izbora sudija, uključujući i one za potencijalno otvaranje Vrhovnog suda.

Stranka će takođe zadržati kontrolu nad odborima i imati moć da vodi istrage ili nadzor nad administracijom Biden, a moći će da odbije zakone koje je poslao Dom ako republikanci osvoje taj dom.

Bajden, koji je bio u Kambodži kako bi prisustvovao samitu lidera jugoistočne Azije, rekao je da se osjeća "dobro u tome gdje smo".

“Opet, nisam iznenađen odzivom. Nevjerovatno sam zadovoljan”, rekao je novinarima. “I mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata.”

'Zvučno odbijanje MAGA'

Borba u Senatu bila je vezana za nekolicinu veoma spornih mesta. Obje stranke potrošile su desetine miliona dolara u Pensilvaniji, Arizoni, Nevadi i Džordžiji, glavnim bojnim poljima na kojima su se demokrate nadali da će im odluka republikanaca da nominuju neprovjerene kandidate - mnoge koje podržava Trump - pomoći da se suprotstave nacionalnim vjetrovima.

Demokrate su ostvarile veliku pobjedu u Pensilvaniji, gdje je John Fetterman pobijedio slavnog kardiohirurga dr Mehmeta Oza, kojeg je podržao Trump, i preuzeo mjesto koje trenutno drži republikanac. Senator iz Arizone Mark Kelly osvojio je reizbor za oko 5 postotnih poena, pobijedivši republikanca Blakea Mastersa, kojeg je podržao Trump. Masters nije priznao rezultate.

S obzirom da su sada odlučeni rezultati u Nevadi, Georgia je jedina država u kojoj se obje stranke još uvijek bore za mjesto u Senatu. U južnoj državi, aktuelni demokratski senator Raphael Warnock suočit će se sa republikanskim izazivačem Herschelom Walkerom u drugom krugu 6. decembra.

Pobjeda Warnocka povećala bi većinu demokrata na 51-49.

„Uradili smo mnogo i uradićemo mnogo više za američki narod“, rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer. “Američki narod je odbacio – čvrsto odbačen – antidemokratski, autoritarni, gadan i podjela pravac u kojem su MAGA republikanci željeli zauzeti našu zemlju.”

MAGA se odnosi na Trampov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Ako demokrate sada uspiju izvući pobjedu u Predstavničkom domu, to bi značilo potpunu kontrolu nad Kongresom za demokrate - i još jednu priliku za unapređenje Bajdenovih prioriteta, za koje je rekao da uključuju kodificiranje prava na abortus .

Al Jazeerin Mike Hanna, izvještavajući iz Washingtona, DC, rekao je da republikanci i dalje imaju prednost u utrkama za Dom.

"Ali to vodstvo se donekle skratilo, jer je došlo do iznenađujućih pobjeda Demokratske stranke u posljednja 24 sata", rekla je Hanna, misleći na takmičenja poput onog u trećem kongresnom okrugu Washingtona, gdje je Marie Gluesenkamp Perez pobijedila Joea Kenta kojeg podržava Trump.

"Čak i ako republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, to će biti najmanja većina", dodala je Hanna, napominjući da je ovo daleko od moćnog "crvenog talasa" koji je stranka očekivala da će zajahati pred izbore na sredini mandata.

Uoči glasanja, republikanci su se nemilosrdno fokusirali na ekonomiju, što je glavna briga mnogih glasača usred tvrdoglave inflacije i visokih cijena plina i hrane. Ali demokrate su ohrabrili birači ljuti zbog odluke Vrhovnog suda u junu kojom je poništeno ustavno pravo na abortus.

Osim Kongresa, demokrate su pobijedile u ključnim guvernerskim utrkama u Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji - bojištima koja su kritična za Bajdenovu pobjedu nad Trumpom 2020. Republikanci su, međutim, držali guvernerske pozicije na Floridi, Teksasu i Džordžiji - još jednoj državi na bojnom polju koju je Bajden tijesno pobijedio prije dvije godine.

Iako srednji mandati nisu uspjeli da isporuče republikanske zebnje, Trump je i dalje ključni faktor u nacionalnoj stranci i planira u utorak objaviti svoju treću kandidaturu za predsjednika na svom imanju Mara-Lago na Floridi - postavljajući potencijalni revanš za Bijelu kuću sa Bajdenom, piše Al Jazeera.