Čini se da će Indija svečano završiti burnu godinu, obilježavajući i 75 godina nezavisnosti i početak svog predsjedavanja G-20. Ali još jedna prekretnica se nazire. Stručnjaci Ujedinjenih naroda procjenjuju da će Indija 14. aprila 2023. godine zvanično prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svijetu.

To nije nužno razlog za slavlje. Kina zauzima oko 9,6 miliona kvadratnih kilometara, u poređenju sa Indijom od 3,3 miliona kvadratnih kilometara, što čini gustinu stanovništva Indije skoro tri puta većom od kineske. Ipak, za razliku od Kine, Indija se bori da nahrani, obrazuje i brine o svojih 1,4 milijarde ljudi, uprkos impresivnoj stopi rasta u posljednje tri decenije.

Rast stanovništva predstavlja i mogućnosti i izazove. Očekuje se da će indijska populacija porasti u naredne četiri decenije na otprilike 1,7 milijardi, prije nego što padne na 1,1 milijardu do 2100. godine. Zbog opadanja stope smrtnosti i plodnosti, Indija ima uski okvir mogućnosti da iskoristi rast svog produktivnog rada snage za podsticanje ekonomskog razvoja.

Ali neujednačeni regionalni obrasci, ako se ne riješe, mogli bi pretvoriti indijsku demografsku dividendu u trajnu demografsku podjelu. Dok indijske sjeverne države nastavljaju rasti, rast stanovništva u južnoj Indiji se već stabilizirao; u nekim državama, poput Kerale na jugu i Nagalanda na sjeveroistoku, stanovništvo je već počelo da se smanjuje. To znači da bi dijelovi Indije mogli doživjeti bejbi bum dok se drugi regioni bore sa starenjem stanovništva.

Međutim, efekti klimatskih promjena čine izuzetno teškim predviđanje demografskih trendova u Indiji. Zemlja doživljava ekstremne vremenske događaje - cikloni, toplotne talase, suše i poplave - sa alarmantnom učestalošću. Neke se rijeke izlivaju, dok druge presušuju. Milioni širom potkontinenta već pate od nestašice vode, što dovodi do masovnog raseljavanja i migracije iz nenastanjivih područja, pogoršavajući regionalnu podjelu.

Političke implikacije ovih trendova mogle bi biti dalekosežne. Stanovništvo Indije poraslo je sa 350 miliona na više od milijardu između 1947. i 1997. godine, pri čemu su veći dio porasta činile siromašnije, manje obrazovane sjeverne države koje uglavnom govore hindi, dok su južne države djelotvornije ograničavale stanovništvo, zahvaljujući boljem ljudskom razvoju. i obrazovne politike. Dok su sjeverne porodice decenijama imale u prosjeku 6-7 djece, prosjek za južne Indijance brzo je pao na dvoje djece po domaćinstvu.

S obzirom na to da je Indija demokratska država, naseljeniji sjever trebao je imati više poslaničkih mjesta i, samim tim, veću političku moć. Ali 1976. godine, u želji da ne nagradi lošu kontrolu stanovništva povećanim političkim uticajem, premijerka Indira Gandhi zamrznula je parlamentarnu zastupljenost na nivou popisa iz 1971. godine. Ustavni amandman koji je omogućio zamrzavanje trebao je isteći 25 godina kasnije, ali ga je premijer Atal Bihari Vajpayee obnovio na još četvrt stoljeća.

Kao rezultat toga, neki poslanici sa juga predstavljaju manje od 2 miliona birača, dok neki sa sjevera predstavljaju čak 2,9 miliona. Vladajuća partija Bharatiya Janata (BJP), premijera Narendre Modija, koja izaziva ogromnu podršku birača u sjevernom pojasu u kojem se govori hindi, čini se da će okončati ovu anomaliju i vratiti jednaku zastupljenost kada amandman ponovo istekne 2026. godine.

Iako bi ovaj scenario učinio indijski parlament reprezentativnijim, on bi također dao sjevernim državama dvotrećinsku većinu, što bi omogućilo BJP-u da mijenja ustav po volji bez obzira na želje južnih država. Modijev kabinet bi bio u stanju da vodi nacionalističku politiku koju bi manje naseljene države mogle smatrati neugodnom ili diskriminatornom, ugrožavajući tako teško stečeno nacionalno jedinstvo Indije.

Danas samo dvije sjeverne države, Bihar i Utar Pradeš, čine najveći dio porasta stanovništva Indije. Sa 220 miliona ljudi, Utar Pradeš bi bio peta najmnogoljudnija zemlja na svijetu da je nezavisna. Ove države, koje već imaju nesrazmjeran utjecaj na indijsku politiku, vjerovatno će dobiti još veću moć kako njihova populacija bude rasla u narednoj deceniji.

Neznanje o planiranju porodice i prednostima manjih porodica na manje pismenom sjeveru vjerovatno je glavni faktor iza neravnomjernog rasta stanovništva Indije. Dok su se južne države već transformirale, dijelom zahvaljujući visokom obrazovanju žena, pismenost žena na sjeveru je još uvijek daleko ispod nacionalnog prosjeka. Dok je populacija Bihara porasla za 25,4 posto između 2001. i 2011., Kerala je porasla za samo 4,9 posto. Popis stanovništva 2021. je odgođen zbog pandemije COVID-19, ali je jaz vjerovatno porastao u posljednjih 11 godina.

U međuvremenu, indijsko tržište rada nikada se nije u potpunosti oporavilo od pandemije. Prema Centru za praćenje indijske ekonomije, zaposlenost u Indiji pala je sa 408,9 miliona u 2019-2020 na 387,2 miliona u 2020-21 jer je stopa nezaposlenosti porasla tokom prve godine krize. Iako se zaposlenost od tada oporavila, ima 4,5 miliona radnih mjesta manje nego prije pandemije.

Posebno zabrinjava nagli porast nezaposlenosti mladih. Stopa nezaposlenosti Indijaca u dobi od 19 do 25 godina porasla je na 23 posto na nacionalnom nivou, dostigavši ​​40 posto u Kerali i Kašmiru. Učešće žena u radnoj snazi, koje je ranije bilo u skladu sa svjetskim trendovima, opada u posljednjih nekoliko godina. Na drugom kraju spektra, južna Indija svjedočila je proliferaciji ustanova za pomoć u životu, jer mnogi ostarjeli roditelji nemaju ko da brine o njima nakon što njihova djeca emigriraju u potrazi za boljim mogućnostima za posao.

Umjesto da 2023. počne obećavajuće, Indija se bori sa sve većom podjelom sjever-jug, nekontroliranom urbanizacijom, nedostatkom vode i resursa, starenjem stanovništva u nekim područjima i rastućom nezaposlenošću mladih u drugim. Impresivan rast i ekonomski razvoj Indije daju razlog za nadu, a Indijci su se pokazali kao otporni i snalažljivi u teškim vremenima. Ali da bi iskoristila mogućnosti koje nudi nadolazeća demografska promjena, Indija mora priznati i pozabaviti se ovim trendovima. U suprotnom, ono što je izgledalo kao dividenda moglo bi podstaći katastrofu.

o autoru teksta: Shashi Tharoor, bivši generalni podsekretar UN-a i bivši indijski državni ministar vanjskih poslova i državni ministar za razvoj ljudskih resursa, poslanik je Indijskog nacionalnog kongresa. On je, nedavno, autor knjige “Ponos, predrasude i punditry: Essential Shashi Tharoor” (Aleph Book Company, 2021).

Izvor: Jordan Times